Във времена на пандемията хората вече са наясно за няколко основни правила - социално дистанциране, дезинфекциране на домовете си и редовно почистване на повърхността на мобилния телефон, за да бъде предотвратено разпространението на болестта.

Но какво да кажем за почистването на дрехи от коронавирус? Могат ли микробите да живеят върху тях и ако да, за колко време?

Световната здравна организация казва, че все още не е сигурно колко дълго коронавирусът живее на повърхности, но предварителната информация показва, че той може "да се запази на повърхности за няколко часа или до няколко дни".

Harvard Health отбелязва, че по-вероятно е вирусът да оцелее при твърди предмети, отколкото при по-меките - като плат за дрехи. Все пак лекарите предлагат да свалите обувките и да се преоблечете в чисти дрехи, за да предотвратите навлизането на микроби във вашия дом.

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията предлагат да изперете дрехите, като използвате топла вода и не забравяте да ги изсушите напълно. 

Всеки, който борави с мръсно пране от някой болен, трябва да носи ръкавици за еднократна употреба и след това да ги изхвърля след всяка употреба, казва CDC. Освен това, не забравяйте да измиете ръцете си след това и избягвайте да разнасяте мръсно пране, за да намалите шансовете за разпространение на вируса през въздуха.