Знанието как точно да перем дънки и изобщо да се грижим за дънковата материя е най-добрият начин да помогнем на любимия си чифт да удължи живота си.

Колко често

Според някои добре е дънките да се се перат на всеки две или три носения. Това е нужно, за да се премахнат всички замърсявания, миризми и бактерии (достатъчно е да помислим за всички места, на които седим през деня).

Но не трябва и да прекаляваме с прането, тъй като това сериозно ще намали дълготрайността на материята и ще доведе до неминуемо избледняване. Разбира се, ако дънките изглеждат мръсни или имат упорити петна, не е необходимо да чакаме за планираното пране.

Перална машина

Преди да поставим дънките си в машината, не трябва да забравяме да ги обърнем наобратно. Това помага да се защитят влакната на денима. Прането е добре да се извършва на деликатна програма и ниска температура. Това е от ключово значение, за да се избегне свиване. Добре е да се избягва използването на перилни препарати с агресивни химикали и да се пропуска омекотителят, който може да добави ненужно още химия - която пък ще разруши тъканта с течение на времето.

Сушене

Най-добре е да оставим дънките да изсъхнат на въздух на тераса или проветриво помещение. Това помага да издържат по-дълго, да запазят формата си и да се избегнат свиването им.

Ако пък искаме да свием малко чифта дънки, изчакваме, докато останат леко влажни и ги пускаме за кратко в сушилнята.

Как да запазим дънките по-дълго чисти

За избегнем честото изпиране, може да следваме някои от съветите, които дават от Real Simple.

Например да почистваме дънките между изпиранията чрез кърпа, потопена в сапунена вода, с която отстраняваме отделни петна. Добра идея е и да редуваме дънките си - за целта просто трябва да притежаваме няколко чифта.

Солта и оцетът, добавени към цикъла на пране, могат да помогнат за запазване на цвета на денима. Тъй като избелването е най-интензивно при първото изпиране, удачно е да използваме съставките именно тогава.

Може дори да напръскаме дънките със смес от етерични масла. Това помага срещу отпускане на материята. За целта смесваме вода и десет капки етерично масло от лавандула и поставяме в сушилнята за няколко минути. Това ще помогне на панталона да се свие отново.

А ако сме се замисляли дали може да почистваме дънките си по химичен път - това е нещо напълно възможно. Минусът е, че е финансово по-неизгодно. Но ако искаме да запазим дрехата си и да предотвратим избледняването ѝ, особено ако е от висок клас, спокойно може да използваме услугите на местата за химическо чистене.

Колкото до това дали е по-добре да перем дънките на ръка, оказва се, че няма съществено значение. И спокойно може да използваме пералнята, стига просто да следваме правилните инструкции.

 

Източник: lifestyle.bg