Коледа е празникът, който събира цялото семейство на едно място. Неслучайно това време е считано за магично и именно затова повечето хора по света нямат търпение да дойде 25 декември. Има и такива обаче, за които Коледа не е никак вълшебна. Хора, които са загубили всичко в живота си и празникът за тях е поредният тежък ден.

Тези, които са останали без дом, не вярват в магията на Коледа и още по-малко в подаръците на Дядо Коледа. Те не мечтаят за скъпите коли и новите телефони, а просто да намерят удобен и сигурен подслон. Някои успяват и понякога нещата за тях се нареждат. Тези обаче, които нямат такъв късмет, остават на улицата дори и в най-вълшебното време от годината.

За това да им бъде малко по-магично и празнично се е погрижил мистериозният художник Банкси. Той отново успя да избегне любопитните погледи и да изненада жителите на Бирмингам с новото си произведение. А то е в подкрепа на онези, които няма да бъдат вкъщи за Коледа, пише Tialoto.bg.

На стена в английския град се появиха два елена, които са „впрегнати“ в пейка. Животните са готови да отлетят и да вземат със себе си всеки, който седне или полегне на „шейната“, която теглят. Няма по-голяма асоциация с Коледа и Дядо Коледа от елените, които помагат на добрия старец да стигне до всяко едно кътче на Земята.

Затова и Банкси решава да нарисува точно тях, но вместо те да бъдат водени от Дядо Коледа, елените избират да дърпат хората, които често няма къде да отидат. Художникът публикува видео в Инстаграм, на което разкрива идеята зад своята творба. 

Банкси

Снимка: Reuters

На клипа се вижда мъж, който е наречен Райън, да си отпива от бутилка с вода, след което ляга на пейката. Той е заобиколен от множество торби, което веднага показва на хората, че той е бездомен. Единственото, което пази Райън от студа е зеленото му яке и шапката. Цялото действие се развива на фона на песента „I'll be home for Christmas“. 

След като камерата се отдръпва, може да се види целият пейзаж, в който елените дърпат Райън към онази магия, за която мъжът мечтае. Целта на Банкси е да насочи вниманието към проблема на бездомните и начина, по който те се чувстват на Коледа. 

Това, което впечатлява художника обаче, е великодушието на местните в Бирмингам. „Бог да ви благослови, Бирмингам. За 20-те минути, в които снимахме Райън на пейката, минувачи му дадоха топла напитка, два шоколада и запалка – без дори да го попитат нищо“, пише Банкси. 

Банкси

Снимка: Reuters

Люк Крейн, който живее в района, в който са нарисувани елените, казва, че най-голямата му цел е да запази колкото се може повече рисунката в оригиналния ѝ вид. „Мисля, че е направена в точното време от годината. Очевидно е, че не знаехме за тази дейност, но пък моментът е напълно подходящ“, казва той пред BBC News.

С най-новото си творение Банкси успя да покаже на света, че магията на Коледа е нужна на света повече отколкото си мислим.