Sazerac и Old Fashioned са нещо като братовчеди при коктейлите. И двата са вечни класики, като за Sazerac се предполага, че първоначалната му версия се е пиела още през XIX век.

Друг известен факт за него е, че през 2008 г. е коронован за официалния коктейл на Ню Орлиънс. Със или без това признание обаче, винаги е било ясно, че именно Sazerac е питието на града.

Смята се, че първите варианти на Sazerac са правени с френско бренди - и по-точно - Sazerac de Forge et Fils Cognac, за разлика от сегашните, които залагат на ръжено уиски.

Произходът на коктейла се свързва и с Антоан Амеде Пейшо. Той е бил фармацевт от бивша френска колония, който се е преместил в Ню Орлиънс, за да отвори аптека. А в нея е продавал и "горчивката" Peychaud's Bitters - първоначално рекламирана като лечебно средство. Чак по-късно започва да се използва и като съставка в различни коктейли.

Според историята фармацевтът започнал да комбинира "горчивката" си с бренди, захар и вода, след което пуснал на пазара получения еликсир като "лечебно" средство. В крайна сметка напитката става популярна до степен, в която местните жители започват да я търсят, независимо дали реално са искали да извлекат ползите от нея за организма си, или не. И така се ражда коктейлът Sazerac.

Снимка 659888

През 1885 г. обаче той претърпява трансформация. Епидемия унищожава френските лозя и така брендито на основата на грозде е заменено от ръжено уиски.

Както споменахме съвсем в началото, Sazerac и Old Fashioned си приличат доста - основно по това, че балансират уиски, захар и битер. Разликата при тях обаче идва от това, че Old Fashioned традиционно се прави с бърбън, който обикновено е по-сладък, докато новият прочит на Sazerac е с ръжено уиски, което от своя страна е по-пиперливо.

Ето я и рецептата на Liquor за един съвременен класически Sazerac.

Какво ни трябва

  • абсент (за изплакване)
  • 1 кубче захар
  • 1/2 ч. л. студена вода
  • 4 капки битер (Peychaud's bitters)
  • 75 мл ръжено уиски
  • лимонова кора (за украса)

Какво ги правим

Първо изплакваме ниска коктейлна чаша с малко количество абсент, колкото да се разнесе по стените ѝ. Изсипваме останалото количество.

След това в друга чаша смесваме кубчето захар с вода, добавяме битера, а после и уиски, и лед. Разбъркваме добре за около 15-20 секунди, докато се охладят добре съставките.

Накрая прецеждаме в коктейлната чаша и украсяваме с кора от лимон.

 

 

Изтояник: Lifestyle.bg