Ясно е, че докато едни хора предпочитат да са ранобудни, други са свикнали да бъдат нощни птици. Въпреки тези различия обаче, всички хора имаме циркаден ритъм - или вътрешен часовник, който е неразривно свързан със съня ни и влияе на настроението ни.

Според ново изследване най-неприятната част от деня за човек е рано по зазоряване и по-точно - пет часа сутринта. В този ранен час хората обикновено са в най-лошото си настроение от целия ден. След точно 12 часа, а именно в пет часа привечер обаче, настъпва най-приятното време, когато сме в най-добро настроение.

"Настроението някак естествено преминава от най-ниската си точка сутрин до най-високата вечер", обяснява Бенджамин Шапиро - водещ автор на изследването и психиатър в Dartmouth Health.

Той и екипът му, които работят заедно с Мичиганския университет по проучването, стигат до това заключение, след като като в продължение на две години анализират данните от 2602 лекари стажанти. Участниците са носили устройство, с което се е проследявало здравето им, включително пулса, броя на крачките, съня и настроението, което са оценявали ежедневно.

"Открихме, че настроението следва ритъм, свързан с вътрешния часовник на тялото, а влиянието на вътрешния ни часовник се увеличава, когато оставаме будни за по-дълго", уточняват още учените. Наблюдението им показва, че настроението на участниците се е влошавало колкото по-дълго са оставали будни те.

"Лишаването от сън е отделен процес, който допълнително влошава настроението ни. Затова и някой, който е бил буден цяла нощ до пет сутринта, е в по-лошо настроение, отколкото някой, който се е събудил в пет сутринта. Ако обаче сме се наспали през нощта, настроението ни в пет сутринта все пак ще е по-лошо от това вечерта", допълват изследователите.

Проучването им обаче идва и с едно предупреждение. А именно, че заключенията може да не отразяват напълно точно сложността и нюансите на промените в настроението и как то се повлиява от фактори като социалната динамика на човек, графика и темперамента му, пише New York Post.

 

 

Източник: lifestyle.bg 

Снимка: iStock