Често виждаме определени интериори, добили популярност, благодарение на това, че са наложени от дизайнерите. Има определени условия (страна, място, социален статус на собственика на жилището), при които подобни решения изглеждат страхотно и това е целта. Но наред с това, в малкото жилище или гарсониера това би било изключително нелепо и смешно. Експертите са единодушни, че когато планираме дизайна на дома си, трябва да действаме с умереност и да съобразим със заобикалящата ни обстановка.

Ето кога модерното може да бъде смешно:

1. Прозорци до пода

Прозорците до пода са модерен елемент от последните няколко години. Едно е да гледате през панорамните прозорци красив градски пейзаж, парк, море или планина, но съвсем друго е скучен вътрешен двор или стари панелни жилища. Освен това имайте предвид, че вечер домът ви ще бъде като екран за съседите, пише Idei.bg.

2. Фото тапет

Преди те бяха на върха на популярността. Хората бързо прихванаха тази тенденция и започнаха да ги залепват навсякъде, без да знаят тънкостите на използването им. Затова, ако планирате да сложите фототапет с гори, морета, венециански канали и звездно небе, имайте предвид, че този тип декорация е подходяща само за големи пространства. В малката спалня подобен тапет ще изглежда като евтина снимка, затворена в рамката на стаята.

3. Моден интериор

Никога не избирайте стил и цвят, които да се основават единствено на модните тенденции. Те се променят много бързо и едва ли ще искате скоро да правите ремонт на ремонта. Освен това неподходящият цвят ще повлияе на психиката ви и ще предизвика усещане за дискомфорт. А наред с това стил, който налагате, без да усещате, че е  вашият, скоро ще започне да се дразни. Затова подхождайте отговорно към избора на дизайн и разчитайте единствено на личните си убеждения.

4. Цветен таван

Често дизайнерите се опитват да изместят фокуса на вниманието от стените към тавана. Въпреки това, твърде ярки или цветни таван ще направи малка стая още по-малка. Ето защо е по-добре да изберат класически бял таван и да заложите на ефектно осветление.

5. Неподходящи мебели

Купуването на мебели на случаен принцип, без план и предварителни измервания е голяма грешка. Не забравяйте, че диваните, гардеробите и столовете са важни компоненти на интериора и пряко засягат уюта. Ето защо, избирайте мебели си целенасочено и внимателно, в противен случай ще получите затрупано и неорганизирано пространство.

6. Прекалено много декор

В един наистина стилен интериор винаги има мярка, а това важи за всичко - от довършителни до декоративни елементи. Подхождайте към тях умерено и следвайте правилото на минимализма – по – малкото е повече.

Голям полилей

Той категорично няма място в малкия дом. Вече сме го казвали,  но ще повторим – заложете на изчистени модели и по – малки като големина. Сложете на пода, на тавана и настолни тела в стаята, според начина ви на живот и нуждите.