Кои са най-уважаваните специалисти в Германия? Какви професии избират жените и мъжете и как еманципацията се отразява на предпочитанията им при избора на професия? Татяна Вайнман разказва в статия за "Дойче веле", цитирана от dnevnik.bg .

Фондация "Конрад Аденауер" е провела анкета с повече от хиляда германци на възраст над 18 години. А резултатите от допитването дават бегла представа за това кои професии се ползват с най-голямо уважение в германското общество.

На участниците в анкетата е зададен въпросът към коя група професии с колко голямо уважение се отнасят. Най-слаба оценка получават политиците: 18 процента от анкетираните са посочили, че се отнасят с голямо уважение, и само 7 на сто - с много голямо уважение към тях. Сходно е положението и с журналистите.

Малко по-високо е мнението на германците за работещите в синдикатите, учителите и църковните служители - те събират одобрението на малко над 1/3 от участниците в допитването. Всеки втори от тях е засвидетелствал уважение към професията на военните и полицейските служители, а още по-високо в рейтинга на предпочитанията стоят предприемачите и спасителите.

Но най-уважаваната професия си остава лекарската: 3/4 от анкетираните изпитват дълбоко уважение към лекарите. С добра репутация сред германците се ползват също и съдиите.

28 на сто от участниците са споделили също, че преди са изпитвали по-голямо уважение към учителската професия. Почти всеки пети е започнал вече да не тачи толкова много лекарите, а при 18 на сто мнението за полицаите се е влошило. Затова пък рейтингът на профсъюзните деятели се е повишил – пет на сто от запитаните са започнали да ценят повече това, което те вършат.

Женски и мъжки професии

А каква професия предпочита германецът за себе си? Данни за това предоставя изследване на Федералната статистическа служба. Те показват, че съществуват преобладаващо мъжки и преобладаващо женски специалности.

Мъжете преобладават в техническите професии. Така например през 2018 година в секторите автомобилна промишленост и машиностроене 89 на сто от заетите в тях са били мъже, а в информационните и комуникационни технологии техният дял е 85 процента. Броят на сътрудниците в тези отрасли през последните години на практика не е се е променил.

С информатика професионално се занимават 15% от жените, а в автомобилостроенето и машиностроенето жените са 11 на сто. Затова пък сред полицаите, следователите и в системата на правосъдието жените разширяват присъствието си и вече съставляват 1/4 от всички служители там.

Обучението и възпитанието на децата пък си остава преобладаващо женска професия: едва една четвърт от учителите в общообразователните училища са мъже, а в детските градини мъжете са рядкост – само 6 на сто. Затова пък във ВУЗ-овете мъжете са имали през 2018 числено преимущество над жените - над половината от преподавателите и изследователите в тях са били мъже.