Готвенето у дома има много предимства - пестите, контролирате съставките, овкусявате според вашите предпочитания. Освен това сте убедени в хигиената и няма защо да се притесявате, дали храната е безопасна за консумация.

Но въпреки всичко има някои грешки, които всички допускаме. Ето някои от тях:

1. Размразявате месото отвън

Температурният диапазон, който се счита за рисков за съхраняване на храна, е от 5 ° C до 6 ° C. При тази температура вредните хранителни бактерии могат бързо да растат. Ето защо винаги трябва да размразявате месо само в хладилnика или в микровълновата печка.

2. Миете сурово месо
Смятаме, че когато изплакнем нещо, го почистваме. Обаче това не важи в случая с месото. Измиването на сурово птиче, говеждо, свинско, агнешко или телешко месо преди готвене не се препоръчва от специалисти. Причината за това е, че бактериите от него лесно могат да се разпространят в други продукти, повърхности и прибори.

3. Изчаквате храната да се охлади, преди да я приберете в хладилника
И тук важи същото правило за развитието на бактериите. Затова след като няма да консумирате дадена храна, я приберете в хладилника, а  бързоразвалящите се продукти  не дръжте извън хладилника за повече от час или два, пише Idei.bg.

4. Пробвате храната, за да проверите дали е развалена
Невъзможно е да се разпознаят опасни бактерии по външен вид или вкус на храната. Въпреки това, дори малко количество от такива може да доведе до сериозно хранително отравяне. За да избегнете това, изхвърлете всякакви продукти, ако имате съмнения, че са развалени.

5. Пробвате сурово тесто
Никога не трябва да ядете сурови яйца под каквато и да е форма, защото има голяма вероятност да съдържат салмонела, което е доста опасно за хората. Освен това, не опитвайте сурово тесто, дори и без яйца, защото брашното може да носи E. coli, което да доведе до различни инфекции.

6. Мариноване на месо или риба навън
Това е типична грешка при готвене, която може да доведе до хранително отравяне. А при това положение вие работите в рисковия диапазон на температура за растежа на бактериите. Когато мариновате месо извън хладилника, нарушавате това правило.

7. Не миете ръцете си преди готвене
Бактериите живеят на всички повърхности, дори на нашите ръце. Представете си колко неща докосвате през деня и когато започнете да готвите, без да ги измиете, можете да прехвърлите всички тези бактерии в храната си. И не забравяйте да миете ръцете си, когато сте готови!

8. Приготвяте мед на висока температура
Според изследвания готвенето на мед на висока температура може да влоши качеството му и да увеличи някои канцерогенни съединения. Затова е по-добре да не добавяте мед например в чай или топли ястия.