Днес е 1 април, ден на шегата и ден на лъжата. Това е денят, в който можем да лъжем безнаказано, колкото си искаме, стига да е в рамките на шегата и доброто настроение. Все пак трябва да внимаваме първоаприлските шеги да не са прекалено солени, за да не засегнем някого. Нека си припомним едни от най-големите лъжи изречени в историята на човечеството. 

Троянският кон

Ако се приеме, че в любовта и на война, всичко е позволено, тогава тази лъжа може да бъде простена. Когато троянецът Парис избягал с Елена – жената на царя на Спарта, започнала война. Тя бушувала цели 10 години, докато троянците повярвали, че са победили гърците.

Но гърците им подготвили една хитрина. Направили огромен дървен кон, в който се скрили гръцки войници. След като убедили троянците, че това е дар на помирение, те вкарали статуята в укрепения град. През нощта гръцките войници излезли от статуята, атакували и победили врага си.

Фалшификатите на Ван Меегерен

Тази лъжа е класически сценарий, за това, как да се угоди на критиците. Този човек бил художник, но се чувствал недооценен. Решил, че може да направи номер, за да го признаят експертите за гений.

В началото на двадесети век учените спорили за това, действително ли серията работи с изображения на библейски сцени, е била нарисувана от великия художник Ян Вермеер.

Ван Меегерен веднага исползвал тази възможност и се заел за работа, фалшифицирайки една от спорните картини с името "Ученици в Емаус".

С изключително внимание към детайлите, той фалшифицирал пукнатини и искусно състарил творбата си. Преднамерено търсил потвърждение от предубедените критици, на които им се искало да вярват, че картините са нарисувани от Вермеер.

Това сработило и експертите високо оценили картинате, признавайки ги за оригинали, а ван Меегерен, междувременно започнал да продава все повече фалшификати. Алчността взела връх над желанието му за признание и той не се разкривал.

Но допуснал сериозна грешка – продал една от картините си на виден член на нацистката партия в Германия. След войната съюзниците го обявили за заговорник, който продава националното богатство на врага. За да избегне затвора, решил да признае, че картината е фалшива. За да докаже на властите, че не е продал национално богатство, а прост фалшификат, художникът направил още едно копие в тяхно присъствие. Така намалил присъдата си на една година, но няколко месеца по-късно починал от сърдечен пристъп.

Лъже-Анастасия

С натиска на революцията болшевиките слагат край на руското царско семейство Романови – царя Николай, съпругата му, сина и четирите дъщери. Децата са погубени, за да не може в бъдеще, никой от наследниците да не възроди обществена подкрепа и да претендира за властта.

Скоро се разпространили слухове, че някои от семейството са се спасили и са избягали. Както се и очаквало, не закъсняла и появата на един от членовете на царското семейство. Анна Андерсон била най-известна от всички лъже-Анастасии.

През 1920 г., след като била хоспитализирана след опит за самоубийство, когато се събудила, тя обявила, че е най-малката княгиня на царското семейство – Анастасия.

Тя изпъквала сред останалите самозванки с това, че действително много приличала на Анастасия и знаела много подробности за семейството и придворния живот.

Много малко от близките и познатите на истинската Анастасия й повярвали и за повечето си останала още една самозванка. Но това не спряло Андерсон да продължава да се представя като княгинята. В крайна сметка се оплела по време на съдебните процеси, продължили десетилетия, но до смъртта си твърдяла, че тя е Анастасия.

През 2009 година специалисти при откриването на гроба на царското семейство са направили ДНК тест, който е доказал, че през цялото време Андерсон е лъгала. Било потвърдено и че останките на всички членове на семейството са в гроба и никой не е успял да се спаси.

Примитивният човек

Скелетът на примитивен човек, открит през 1912 г. в Пилтдаун, Англия, вероятно е най-голямата научна измама в историята. Формата на черепа му била различна от досега откритите и двамата, които популяризирали находката, Чарлз Доусън и Артър Удуард бързо обявили, че това е “липсващата връзка” между маймуната и човека. Из научните среди се поражда съмнение и няколко палеонтолози и антрополози обявяват находката за фалшива. Смятана е за важно историческо откритие до 1953 г., когато екип от учени доказва, че е фалшификат от кости на човек, орангутан и шимпанзе и зъби, състарени с киселина.

Виктор Лустиг продава Айфеловата кула за старо желязо

Легендарният измамник Виктор Лустиг си печели славата, като продава Айфеловата кула за старо желязо. Той прочита във френски вестник, чеградските власти изпитват сериозни затруднения в опитите си да поддържат кулата. Лустиг си изготвя фалшиви документи на зам.-министър на пощите и далекосъобщенията, след което изпраща официални покани на 6-има търговци на скрап за обсъждането на примамлива бизнес сделка. Измамникът посрещнал бизнесмените в скъп хотел, където им споделил, че заради неоправдано високите разходи по Айфеловата кула правителството решило да я разглоби и да я продаде на закрит търг. За да не се предизвика възмущението на обществеността, която много харесвала кулата, Лустиг помолил търговците за дискретност. След като продал правото да разглоби кулата на един от тях, Лустиг успял да избяга с куфар пари във Виена. За да запази достойнството си, измаменият Андре Поасон не съобщил в полицията.

Лустиг повтаря схемата, но е разкрит от съпругата на жертвата си. Той обаче успява да избяга от полицията с парите!

Бил Клинтън за Моника Люински: Не съм правил секс с тази жена

През януари 1998 г. журналистът Мат Дръдж разкрива сензационна история – президентът на САЩ Бил Клинтън е имал афера със стажантката от Белия дом Моника Люински.

Той отрича със знаменитите думи I did not have sex with that woman – Не съм правил секс с тази жена!

Дръдж се натъкнал на Линда Трип, бивша секретарка от Белия дом и приятелка на Люински. Тя имала записи на телефонни разговори, в които приятелката ѝ говори за връзката си с Клинтън. На бял свят е извадена снимка на Моника с прочутата днес барета и Бил Клинтън до нея.

Първноначално Люински и Клинтън отричат да са имали афера, но впоследствие Моника признава, като осигурява и доказателство – прочутата синя  рокля с петна от  семенна течност  на Бил Клинтън  по нея. Следва признание и от Бил Клинтън, но и двамата говорят само за орална любов. Републиканците се възползват от ситуацията и искат импийчмънт, но той е неуспешен и

Клинтън изкарва целия си мандат. През цялото време на скандала Хилари Клинтън подкрепя съпруга си. Въпреки скандала Клинтън запазва висок рейтинг сред американското общество, а Сенатът го освобождава от обвиненията, тъй като оралният секс не можел да се класифицира като сексуален акт заради нетрадиционния начин на проникване.