Обзавеждането на дома не е лесна задача. Дори и перфектно обзаведеният дом може да изглежда нелепо заради някоя нелепа грешка.

Тъй като е много тънка границата между смелият поглед и кичът. Вижте няколко грешки, които да не допускате, ако създавате собствен дом:

Грешка 1: Прекалявате с украсата на стената

Най-често срещаният проблем е неподходящ декор на стените. За съжаление, малките размери на повечето апартаменти не позволяват кой знае каква свобода на действие, сложни техники и дизайнерски подходи. Дори да заимствате идея от блогъри или чуждестранни дизайнери, жилището може да изглежда безвкусно, а причината е в това, че декоративните елементи, които изглеждат красиво в голям апартамент, може да изглеждат абсолютно неподходящи в мъничък. 

Грешка 2: Отраженията в огледалата

Знаем, че огледалата разширяват визуално пространството, но понякога ефектът може да  не е желаният, пише Idei.bg. Или да си го кажем - „Проблеми се появиха там, където не се очакваше“. Отражението на стена с ярки тапети или картина в огледалото, или в огледалните врати на гардероба прави интериора прекалено крещящ и следователно - зле изглеждащ.

Грешка 3: Несъответстващи мебели

Мебелите също могат да бъдат причина за "претрупан" интериор. Това се случва, ако има много и те не се комбинират помежду си нито по стил, нито по цвят. Възможно е да има обратна ситуация, когато мебелите са твърде монотонни.

Грешка 4: Отворените системи за съхранение

 

Отвореното съхранение е много популярно в малките апартаменти, където масивните шкафове за стена „изяждат“ ценни квадратни метра, а просто няма място за гардероби. Затова в малките жилища често можете да видите стелажи, отворени рафтове, куки, релси, закачалки. Без съмнение, тези елементи са красиви, удобни, перфектно изпълняват своите функции и спестяват място. Но само ако са изпълнени определени условия:

• обмислили сте техния дизайн;

• поддържате перфектна чистота и ред;

• не сте отишли ​​твърде далеч с броя на отворените системи за съхранение.

Ако не сте изпълнили тези точки и освен това не са подредени, в апартамента ще цари усещане за хаос.

Грешка 5: Неправилна експозиция

Интериорът може да се окаже зле, дори ако сте проектирали красиво нощно шкафче, шкаф за книги и масичка за кафе, подбрали отворени рафтове в същия стил и комбинирахте всички предмети, които са в стаята, в една композиция. Тази ситуация най-често се случва, ако:

• има твърде много предмети в стаята.

• в стаята има твърде малко предмети.

• в стаята има предмети, които не свързват нищо.

Грешка 6: Нещата си нямат място

Ако едно нещо си няма постоянно място за съхранение, няма да можете да го намерите в подходящия момент. Но след това може да го откриете на напълно неочаквано място. Тази ситуация обикновено се случва с ключовете, дистанционното управление на телевизора, очилата и други предмети, които нямат „конкретно място на пребиваване“.

Грешка 7. Битови навици

Aко имате много обувки, помислете за достатъчен брой рафтове в гардероба или изберете подходяща система за съхранение. Не оставяйте хаоса да завладее коридира. Ако сте свикнали да избирате дрехи за сутринта, сложете закачалка близо до леглото или да сложите манекен в спалнята. Ако сте свикнали да пиете кафе на балкона сутрин, сложете масичка с фотьойл там.