Съдомиялната машина е неизменен помощник в кухнята и ни пести както време и усилия, така и електроенергия и вода. За да я използваме по най-оптималния начин обаче, трябва да знаем как да я зареждаме правилно.

Преди да използваме миялната обикновено пренебрегваме съветите, описани в упътването. Важно е обаче да се съобразяваме с това какво и колко е подходящо да слагаме в нея, ако искаме тя хем да ни служи безпроблемно по-дълго време, хем да почиства съдовете ни възможно най-ефективно.

Ето кои са най-честите грешки, за които вероятно дори и не си даваме сметка, че може да допускаме при използването на съдомиялната, и които е добре да избягваме.

Много хора не обръщат внимание колко точно съдове трупат в уреда, но една от най-важните насоки, към които е добре да се придържаме, е именно да не го претоварваме. Защото когато съдовете се вместват в капацитета, водната струя може да достигне до всеки от тях. И така накрая винаги ще имаме добре измити чинии.

Особено полезно е също така да знаем и че не всички съдове и прибори са подходящи за миене в миялна. Така например не бива да слагаме каквото и да било от дървен материал, като дъски за рязане. Друго, което е по-добре да мием на ръка, са чугунени съдове, някои по-специални готварски ножове за рязане, чиито остриета са по-деликатни и не бихме искали да повредим, както и буркани и контейнери, които имат залепени етикети по тях.

Друга често допускана грешка е пропускането на предварителното изплакване на чиниите. Ако искаме след края на програмата на съдомиялната да извадим съдовете си наистина добре измити, е важно първо да отмием поне грубите остатъци от храна. По този начин елиминираме възможността както от засъхнала мръсотия, така и от неприятна миризма в кухнята, в случай че се наложи да пуснем уреда чак на следващия ден.

Що се отнася пък до самата подредба на съдовете в него, тя също е от значение. Най-подходящото място за чиниите е в долната част на миялната, разположени така, че струята на водата да може да достига до всяка от тях.

Тенджерите и тиганите пък е най-добре да са под ъгъл с дъното нагоре. За приборите обикновено е предвидена кошница, която е добре да използваме. Между лъжиците е препоръчително да оставяме повече разстояние, вилиците да поставяме със зъбците нагоре, а ножовете - с острието надолу.

Мястото на чашите пък е на горния рафт, като отново е добре да се уверим, че няма опасност да се удрят една в друга и да се счупят.

И на финала - една грешка, която също е добре да избягваме, а именно - просто да хвърляме таблетката на дъното на миялната преди да я пуснем. В крайна сметка, отделенията за препарата си имат своето предназначение и част от него е таблетката да бъде освободена в точния момент според избраната от нас програма, пише Good Housekeeping.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg