Ядките са полезни за организма, защото съдържат голямо количество витамини и минерали. Те до голяма степен компенсират полезните съставки на месото, което ги прави неделима част от менюто на вегетарианците. Още в древността хората са вярвали, че лешниците притежават магически сили, които са в състояние да предотвратят мълнии, да предпазят невинните от уроки и зли сили, от мишки и змии, пише gotvach.bg. Освен лешници вижте кои други видове ядки е добре да включите в менюто си.

Орех

Още през 16-17 век похапването на орехи се считало за средство за избистряне на ума, което носи много ползи за мозъка и сърцето. Днес тези твърдения имат и своята научна обосновка. Орехите са източник на мазнини, витамини A, C и D и танин. Смята се, че орехите укрепват мускулите и бързо премахват умората след физическо натоварване.

Шамфъстък

Той е добро профилактично средство срещу болести на сърцето. Освен това, шамфъстъкът помага при заболявания на черния дроб и гадене. Зеленият цвят на ядката показва, че той е узрял и вкусен. В САЩ дървото на тези ядки се появява за първи път през 1854 г. Най-големите производители на шамфъстък са Турция, Иран, Сирия, Индия, Гърция, Пакистан.

Лешник

Благодарение на ниското си съдържание на въглехидрати, лешниците могат да се консумират и при строги диети. Те имат високо съдържание на белтъчини и витамин Е и ниско съдържание на мазнини в сравнение с другите ядки. Употребата им е популярна в кулинарията, като този вид ядки са добър приятел на шоколада.

Бадем

Той съдържа най-много калций и витамин Е. Съдържа още масло и емулсия, което прави бадемите широко експлоатирани в козметичната индустрия. Тези ядки идват от дърво, израстващо на височина между 4 и 9 м, с бели или бледорозови цветове.

Фъстък

Фъстъците са много богати на протеини и имат голямо количество антиоксиданти. Съдържащите се мазнини във фъстъците ги прави полезни при язва и гастрит.

Още новини четете ТУК

TNS.bg