Сред поколението на милениалите (или поколението Y - хората, родени между началото на 1980-те и края на 1990-те) е доста популярна тенденцията за начин на живот, който изключва отглеждането на деца, за сметка на кариерното развитие. Това обаче далеч не означава, че по този начин те биха си осигурили по-спокоен и дълъг живот. Дори напротив.

Според скорошно проучване на Университета в Мичиган отглеждането на деца всъщност може да удължи продължителността на живота на човек до 76-годишна възраст.

За да стигнат до това заключение, учените преглеждат здравната и генетичната информация на 276 000 души от Обединеното кралство. Те установяват, че мъжете и жените, които имат деца, е с 5 до 10 процента по-вероятно да живеят по-дълго в сравнение с тези, които изобщо нямат деца. По думите на изследователите най-високата продължителност на живота се наблюдава при хората с по две деца.

Учените обясняват тази зависимост с факта, че родителите са по-социално активни хора и освен със своето обкръжение, общуват и с други родители, както и учители. А повишеният социален контакт доказано е свързан с по-дълъг живот.

Освен това чрез комуникацията си с децата, родителите поддържат съзнанието си активно, когато достигнат до по-напреднала възраст. Дори само това може да добави две години към продължителността на живота им.

Добре е обаче да се има предвид, че възпроизвеждането при хората и продължителността на живота им се влияят както от гените, така и от околната среда.

Учените отбелязват, че хората, които са генетично предразположени да имат много деца, е по-малко вероятно да доживеят до 76-годишна възраст. И обратното - хората, които имат генетичната предразположеност към относително ниски репродуктивни нива, се очаква да живеят по-дълго.

Въпреки това, според изследователите генетичните фактори играят много малка роля в сравнение с факторите на околната среда. Като причина за тази тенденция те посочват значителните промени в начина на живот на съвременните хора, както и развитието на технологиите, пише New York Post.

 

Източник: lifestyle.bg