Основното правило за навлизане в кръгово кръстовище е навлизането в него винаги да става винаги НАДЯСНО по посока на движението!

Ако кръстовището е нерегулирано (т.е. няма поставени допълнителни пътни знаци или светлинна сигнализация) навлизането НАДЯСНО става при строго спазване на правилото за предимство на дясностояшия:

На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна. Като завиващите наляво пропускат насрещнодвижещите се.

Ето и пример за нерегулирано кръгово кръстовище:

 

 

Тук поставеният пътен знак указва само задължителната посока на движение при навлизане в кръговото кръстовище. Следователно това е нерегулирано кръстовище и трябва да се спази правилото за предимство на дясностоящия.

Когато кръстовището е регулирано, задължително се спазва предписанието на светлинната сигнализация или пътните знаци относно предимството за преминаване през него. Като ако едновременно са поставени светлинна сигнализация и пътни знаци (относно предимството) то задължително се следват указанията подавани от светлинната сигнализация.

Пример за регулирано кръгово кръстовище, сигнализирано с пътни знаци относно предимството: 

 

Ако пътя, по който се движите преди кръговото кръстовище, е с 2 и повече ленти за движение в едната посока, то задължително трябва да се престроите своевременно в лентата, в която желаете да продължите след навлизане в кръстовището. По правило най-дясната лента (при навлизане в кръстовището) е за ППС, които желаят да напуснат кръговото кръствище през първият изход. Втората и третата лента съответно (при навлизане) са за ППС, които ще напуснат кръстовището съответно през втория или третия изход и т.н.

Важно!

Винаги при навлизане в кръгово кръстовище се движете в лентата, която сте заели преди навлизането му!

www.shofior.com