Около 50 милиона души по целия свят имат проблеми с плодовитостта и се борят да имат бебе. Да питаш двойка кога ще имат деца е не само безчувствено, но е и нахлуване в личния им живот.

Ето няколко причини, поради които смятаме, че подобна постъпка е грешна:

  1. Това, че сте имали дете на 25, не означава, че всеки трябва.

Един от най-разпространените митове около бременността е, че жените над 35 години не могат да забременеят и ако това се случи, бебето им няма да е здраво. В действителност, докато една жена има яйцеклетки, тя може да забременее, а бебето й ще бъде напълно добре. Дори когато имате бебе рано, има рискове. След 30 рисковете се увеличават само с 5%. Най-доброто време да имате бебе е, когато сте готови за него, а не когато обществото очаква от вас да го направите.

  1. Около 50 милиона души страдат от безплодие в световен мащаб.

Според доклад около 15% от населението на света се бори с безплодието и броят им само се увеличава. Скоростта на спонтанните аборти също се увеличи. Всъщност изследванията твърдят, че повечето бременности в наши дни завършват с злополучни аборти, оставяйки родителите депресирани. Да имаш дете никога не е било лесно, но сега е по-трудно. Дори да имате най-добри намерения, като попитате някого кога ще има бебе, може да го нараните.

  1. Има много други фактори, които влияят върху решението на двойката да роди бебе.

Със сигурност безплодието играе основна роля, но има и други фактори, които трябва да се имат предвид, преди да се роди бебе. Финансовото състояние на двойката, здравината на връзката им, здравето, кариерните цели и т.н. Когато сте с нагласата да имате бебе и имате време да се грижите добре за него, това е, тогава е правилният момент да имате такова.

  1. Не е необходимо да напомняме на никого, че майчинският им часовник тиктака, те добре знаят.

Има странна стигма около жените, които имат бебе след 35, която трябва да приключи. Няма нищо лошо в това да родите бебе чрез замразени яйцеклетки, ин витро или други средства, когато не сте в състояние да забременеете по естествен път. Жените не се нуждаят от напомняне за техния биологичен часовник, те го осъзнават напълно.

  1. Някои хора просто не искат деца и в това няма нищо нередно.

Точно като да имаш бебе, обратното също трябва да се възприема за нещо нормално. Питането на двойки, които не искат децата непрекъснато защо не искат бебе или заветното „ще съжалявате по-късно в живота“, е погрешно. Разберете, че точно както вие имате своите предпочитания, така те имат тяхно собствено и не трябва да налагате мнението си на никого.

  1. Не знаете през какво преминават другите, бъдете мили.

В обобщение, да попитате някого, кога ще имат бебе, НИКОГА не е правилният въпрос. Двойката може да има проблеми с отношенията, да се бори с безплодие, да се справя със спонтанен аборт или да не иска да има бебе поради лични причини. Просто никога не знаеш през какво преминава човек зад затворени врати. Избягвайте да задавате въпроси, които биха могли да са причина някой да си ляга със сълзи в очите. Бъдете разбиращи и мили.

 

Източник: aia.bg