В последните години все по-често се говори за климатичните промени и докато очевидно се прави все повече с цел стопирането им, ефектът от тях сякаш става все по-осезаем. Сезоните не са това, което бяха, бури, урагани и други притеснителни явления стават ежедневие и прогнозата за бъдещето е все по-притеснителна.

Според ново проучване на изследователи от Университета в Бристол, човечеството ще изчезне след 250 милиона години в резултат на климатичните промени, но само ако още днес спрем изгарянето на изкопаеми горива като въглища, петрол, природен газ, нефтени шисти и други. А това, както се досещаме, е невъзможно да се случи на този етап.

Затова и учените прогнозират масово изчезване на видовете на нашата планета, до което ще доведат температури между 40°C и 70°C. Освен това се предвижда, че нивата на въглероден диоксид ще са двойно по-високи от настоящите. А това ще направи невъзможно хората и много животински видове да отделят топлина чрез потта и по този начин да охлаждат телата си. И това ще доведе до тяхната смърт.

В изследването и изводите от него обаче има един голям пропуск и той е, че не се отчитат парниковите газове и вредите от тях, затова вероятно датата на изчезване на живота на Земята ще е по-скорошна. "Перспективите в далечното бъдеще изглеждат много мрачни", категорични са учените.

Масовото измиране, което предвиждат, ще бъде първото, откакто динозаврите са изчезнали преди около 66 милиона години, когато планетата ни е била ударена от космическа сила. Това ще бъде първото подобно, откакто динозаврите са изчезнали преди около 66 милиона години, когато Земята е била катастрофално ударена от масивна космическа скала, предава Daily Mail.

Освен това учените прогнозират, че след 250 милиона години всички континенти ще образуват един субконтинент, известен като Pangea Ultima. Така Земята вероятно ще добие формата на поничка, а по средата й ще има море - остатък от Атлантическия океан. Дори и континентите да се подредят по по-различен начин, учените са сигурни, че те бавно ще се слеят, за да образуват една гореща, суха и до голяма степен необитаема маса.

Това движение на континентите е съпроводено с тектонични процеси в земната кора, които ще доведат до по-чести вулканични изригвания, в резултат на които ще се случва големи изпускания на въглероден диоксид, които допълнително ще затоплят атмосферата. В допълнение към това ще е и естественото изсветляване на Слънцето, което непрекъснато прави планетите все по-горещи. Освен това субконтинентът вероятно ще е разположен предимно в тропичните и субтропичните райони, които предлагат условия за живот, на които повечето видове не са свикнали.

"Новопоявилият се суперконтинент ефективно ще създаде троен удар, включващ ефекта на континенталност, по-горещо слънце и повече CO2 в атмосферата, от увеличаване на топлината за голяма част от планетата", каза д-р Фарнсуърт.

Така Земята ще стане една "враждебна среда", в която източниците на вода и храна за бозайниците са оскъдни. Когато дневните температури станат по 40-50 градуса, а нивата на влажност се задържат високи, това може да се окаже решаващо за съдбата не само на човешкия вид, но и на животинския свят.

Предвижда се, че само между 8% и 16% от планетата ще бъде обитаема за бозайници. А колко дълго ще могат хората да издържат на подобни условия на живот, никой не може да каже днес. И най-вероятно ще е необходимо да се изградят специални съоръжения, в които да може да се продължи съществуването на рода.

 

Източник:lifestyle.bg