Пролетта е чудесен сезон, въпреки всички алергии, които отключва при много хора. Просто защото пред очите ни природата се съвзема от зимата и всичко отново започва да бъде зелено.

Това много често ни кара да се раздвижим в градината и да започнем с голямото пролетно почистване. Оказва се обаче, че няколко дни или седмици топло и хубаво време не бива да ни подлъгват и да прибързваме.

Защото ако я почистим по-рано, отколкото трябва, можем да нанесем повече вреди. В градината или двора ни живеят много полезни насекоми, които имат важна роля в поддържането на здравето на градинските растения.

Снимка 661473

Пчелите, пеперудите и молците дори опрашват цветята, плодовете и зеленчуците, което води до повече цветове и реколта. Бръмбарите, светулките и осите пък отговарят за контролирането на някои градински вредители като листните въшки и личинките.

Този отбор от полезни насекоми може да намали нуждата от използването на химически пестициди за справянето с вредителите. Ето защо има някои неща, които е добре знаем, когато почистваме градината и двора през пролетта.

Защо не трябва да прибързваме

Сухите листа и клони може и да са дразнещи и да загрозяват цялостната картинка, но в тях живеят голяма част от вече изброените полезни насекоми. Като например ларвите на светулките, някои женски бръмбари и оси зимуват именно там.

Снимка 661474

Тези и други насекоми напускат местообитанието си, когато температурите достигнат до определена точка. "Целта на забавянето на пролетното почистване е да се подпомогнат жизнените цикли на всички тези същества", разяснява Елизабет Браатц, която е еколог по насекоми в департамента по природни ресурси на Уисконсин.

Понякога топлите и слънчеви дни ни заблуждават, че е време да запретнем ръкави и да почистим, но в същото това време нощните температури са по-ниски и това кара много от насекомите да останат латентни за по-дълго време, отколкото си мислим.

С подранилото почистване на градината или двора можем да изхвърлим или убием голяма част от тези полезни насекоми, което в последствие ще даде негативно отражение върху цветята, плодовете и зеленчуците, които ще посадим.

Точното време

Трудно е да се определи някаква точна дата за подходящото време за пролетното почистване на градина, защото различните насекоми излизат по различно време от зимен сън.

Снимка 661477

"Това, което обичам да казвам на хората, е, че ако се разхождате навън през нощта и се чувствате комфортно, вероятно е добре да почистите", казва като съвет Клей Болт, който е мениджър по опазване на опрашителите към световния фонд за дивата природа.

Според неправителствената организация The Xerces Society for Invertebrate Conservation, която се занимава с опазването на местообитанията на безгръбначните, е добре да изчакаме с почистването на градината, докато не стане време да посадим доматите.

Снимка 661475

Също така тревата е пораснала достатъчно, за да трябва да се окоси, а ябълките и крушите са завършили периода си на цъфтеж, пише Better Homes & Gardens.

Не всичко трябва да бъде почистено

Експертите съветват да не почистваме абсолютно всички паднали листа в градината или двора, а да оставим някаква част от тях. Но не за се превърнат евентуално в тор, а за да запазим част от спящите полезни насекоми, които се крият в тях.

По този начин ще им осигурим и местообитание през лятото. Според Болт, 90% от пчелите по света всъщност не живеят в рояци и гнездят именно в земята, под листа или гниещи дървета.

 

Източник: Lifestyle.bg