Солта е основната подправка при овкусяването на ястията. Без нея няма как да хапнем апетитно. Има хора, които обичат да поръсват яденето си с повече сол и такива, стремящи се към добавяне на минимално количество от подправката. Всичко е въпрос на личен вкус, но въпреки това с количеството сол никога не бива да се прекалява, защото в един момент тя може да се окаже заплаха за доброто ни здраве.

Кога се добавя сол към гозбите?

Време е да уточним кога точно трябва да овкусим гозбата с подправката. Някои са категорични, че солта се слага в началото на готвенето. Други обаче твърдят, че се добавя към самия край.

Категоричен отговор на този въпрос не съществува. Това зависи от самото ястие. Има такива, при които се добавя в началото и други, които трябва да осолим в края.

Например ако готвите риба, ръснете повече сол, отколкото обикновено. Рибата обича солта, за разлика от пилешкото и свинското месо. Зеленчуците и яйцата, които запържвате, трябва да се осолят преди самата термична обработка.

Картофите пък е редно да се солят, след като бъдат сготвени. Пържената риба трябва задължително да се посоли 15 – 20 минути, преди да я метнете в тигана. Месото, което готвите на скара, се посолява след изпичане. Спазвайте всички тези съвети и ви гарантираме, че вкусът на вашите гозби ще е още по-добър.