Ако имаме стандартно работно време и по-голямата част от деня си прекарваме в офиса, вероятно ни е трудно да намираме време и за редовни тренировки. Сутрин много ни се спи, вечер сме уморени и искаме да разпуснем.

Е, ако искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре, ще трябва малко да нарушим комфорта си. Затова е важно да знаем кога е по-добре да се отправим към залата, за да бъда заниманието ни максимално ефективно.

Вечният въпрос кога да тренираме - преди или след работа, сега пак е на дневен ред заради ново изследване на учени от University of Sydney. Те доказват, че хората, които тренират вечер, имат по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт в сравнение с тези, които спортуват сутрин.

Снимка 660942

Обект на наблюдение са над 30 хиляди души със затлъстяване на средна възраст 62 години в период от осем години. Тези, при които физическата активност е след 18 часа, рискът от преждевременна смърт е с 61% по-нисък, а от сърдечни заболявания - 36% в сравнение с тези, които не спортуват.

Предпочитащите тренировките сутрин пък получават едва наполовина от тези ползи - съответно 33 и 17% по-малък риск. Следобедните упражнения от 12 до 18 часа също се оказват по-малко ефективни от вечерните.

Учените предполагат, че тази разлика се дължи на няколко причини. Първо, има разлика в нивата на кръвна захар в различните части на деня и те често са по-високи в неговия край. Ако тренираме, когато кръвната захар е по-висока, мускулите изтеглят излишното количество от кръвния поток и я използват като гориво. А това ни увеличава количеството изгорени мазнини и ни дава повече енергия. Така при редовни тренировки можем лесно и ефективно да поддържаме желаната форма.

Снимка 660941

Също така различни изследвания доказват, че когато тренираме вечер, това води до намаляване на стойностите на кръвното налягане през нощта, а оттам и до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това се намалява рискът от развитие на инсулинова резистентност, която често предшества диабета.

А има и друго - спортуването в края на натоварен ден е ефективен начин да се отърсим от стреса, което ще ни помогне да спим по-добре и ще намали риска от преяждане с вредни храни тогава, когато най не е препоръчително - преди лягане, пише Daily Mail.

 

Източник: Lifestyle.bg