Освен приятен, пиенето на кафе и е полезен навик - ако количествата са в разумни граници, разбира се. Кофеинът има не една и две доказани ползи за организма, а сега учените обръщат внимание върху поредната, която ще ни накара веднага да отидем да си направим една чаша от топлата напитка.

Учени от британския Imperial College London и датския University of Copenhagen установяват, че по-високите нива на кофеин в кръвта за дълъг период от време могат да действат като защита на тялото от наднормено тегло, а и от ставни заболявания, които са често срещано последствие от наднорменото тегло.

Според последни изследвания, над един милиард деца и възрастни по света страдат от затлъстяване. А то е причина за редица здравословни проблеми, някои от които могат да доведат и до преждевременна смърт. Затова учените откриват нови и нови начини как да противодействаме на килограмите.

Снимка 656389

В случая акцентът е върху и без това широко консумирания кофеин. По-специално - върху циркулиращия в тялото кофеин, който попада в кръвта и е фармакологично активно, т.е. може да повлияе на телесните функции. Той е известен още като плазмен. А неговият метаболизъм зависи от редица генетични фактори.

Чрез използване на сложни аналитични методи изследователите установяват, че дългосрочното увеличаване на циркулиращия кофеин може да помогне за намаляване на телесното тегло и риска от остеоартроза и остеоартрит. Освен това се потвърждават предишни генетични доказателства за защитен ефект на плазмения кофеин върху риска от затлъстяване.

Снимка 656390

Прави се и важното уточнение, че не във всички случаи консумацията на по-големи количества кофеин значи по-високи нива на плазмен кофеин. Защото всеки организъм има различен метаболизъм на веществото и тези, които го обработват по-бързо, обикновено пият повече кафе, за да имат същото ниво на кофеин в кръвта си като тези, чиито метаболизъм е по-бавен, обяснява Medical News Today.

А на въпроса колко кафе трябва да пие човек, за да си осигури доказаните ползи от съдържащия се в него кофеин, учените не могат да дадат еднозначен отговор. Но като норма се приема три милиграма кофеин на килограм телесно тегло. Така някой с тегло 70 кг ще се нуждае от 210 милилитра кафе на ден.

Но е важно да сe обръща внимание и на това какъв ефект ще имаме от консумацията на подобно количество кафе - дали просто ще сме жизнени или ще стане изнервени и превъзбудени. Тогава не си струва дa поемаме риска да си навредим, докато уж си помагаме.