Климатичен протест съпроводи състоялата се в Лондон премиера на "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" - деветия и последен епизод от култовата космическа сага, съобщи Контактмюзик. Активисти от групата "Икстинкшън Рибелиън", облечени като персонажи от поредицата - СиТрипио, Хан Соло, членове на Бунтовническия съюз, нахлуха на синия килим на Лестър Скуеър и налягаха по пода. Протестиращите отправиха призиви към филмовата индустрия да "разкрие истината за климатичните промени", предаде "24 часа".

Според очевидци един от участниците в протеста, дегизиран като пилот на бунтовнически Х-Уинг изтребител, е извикал: "Холивуд, кажи истината за климатичните промени. Помогни ни да създадем един нов свят. Холивуд, ти имаш уникалната възможност да промениш света. Помогни ни да действаме сега". Използвайки препратка към посланието, изпратено от принцеса Лея към Оби-Уан Кеноби в първия излязъл на екран филм от сагата, "Междузвездни войни: Нова надежда" (1977), активистът е допълнил: "Помогни ни, Холивуд, ти си единствената ни надежда".

Вместо да отстрани принудително протестиращите, охраната на събитието ги е обградила, за да могат звездите на филма и гостите на премиерната прожекция да преминат по синия килим, а активистите да продължат кротко да излагат гледната си точка относно опасностите, застрашаващи околната среда. В протеста освен членове на "Икстинкшън Рибелиън" са участвали и кинодейци от групата "Филм страйк фор Клаймит". В изявление, направено от основателя й Алфи Уорън-Найт, се обясняват мотивите за протеста.

Филмовата индустрия трябва да използва влиянието и повествователната си мощ, за да помогне на хората по света да проумеят неотложността на ситуацията и да разпали масова дискусия за необходимостта от спешни мерки, преди да е станало твърде късно. Тя вече показа, че е в състояние да мобилизира хората около други важни каузи като движението #Аз също. Индустрията трябва да покаже, че едно по-светло бъдеще все още е възможно и да вдъхнови хората да се надигнат срещу злата екоубийствена Империя. Нужни са радикални културни и системни промени, за да се предотврати климатичен и екологичен срив. Необходимо е да обединим усилията си, за да подобрим шансовете си за поносимо за живот бъдеще", се посочва в изявлението.