Няма нужда да ви бъркат в гърлото или носа и да чакате 24 часа за резултатите от тестовете за новия коронавирус. Достатъчно е да поемете дълбоко въздух и да издишате в малка торбичка в продължение на 30 секунди, след което получавате резултат само до 5-10 минути. Това е нова технология разработена от китайски учени, предаде "Радио Китай", цитирани от 24 часа.

Според резултатите от изследванията на екип, ръководен от проф. Яо Маошън от Института по околна среда на Пекинския университет и Центъра за контрол и превенция на заболяванията на пекинския район Чаоян, публикувани в онлайн изданието на международното академично списание "Journal of Respiratory Research", изобретението им е кандидатствало за патент за бърз скрининг на COVID-19. Яо Маошън обясни за медията „Science and Technology Daily“ принципа зад технологията.

„Поради промените в начина на дишане химическият състав на издишания въздух при заразените с новия коронавирус е различен от този на здравите хора. Изследванията не се нуждаят от никакви тестови реактиви, а изследваните използват торби за еднократна употреба. Те трябва да поемат дълбоко въздух и да издишат в нея в продължение на само 30 секунди, за да се вземе необходимата проба. Чувствителността на теста е над 95%. В сравнение с тестовете за нуклеинова киселина този метод не само е по-прост и спестява време, но и е много икономичен“, убеден е професорът.