Собствените ни неудобства ни тласкат към изобретателност. Такава е историята и на 40-годишният Дай Шиянг, бивш машиностроителен инженер. Той заспивал на пода от изтощение. След това се прехвърлил към IT сектора и 15 години се налагало да спи с лице към бюрото. Това продължило до 2015 година, когато основал собствена компания за изчисления чрез електронни облаци и неговата първа работа била поръчката на дузина двуетажни легла.

Много от служителите на Google спят на територията на офиса, понеже искат да икономисат и да не плащат за квартири. В китайските компании това не се прави, понеже техният бизнес расте толкова бързо, че не остава време за подобни неща.

Китайската IT индустрия в наши дни се развива твърде бързо, пише kaldata.com. Конкуренцията на вътрешния пазар е най-високата в света. За да се справят с крайните срокове, хората нощуват директно в офисите. Компанията BaishanCloud е създала подходящи условия за подобни случаи - поставени са двуетажни легла, а работодателят официално е разрешил да се спи в тях или на работното място.

"Технологиите са работа предимно на човешкия мозък. Служителите имат нужда от време за почивка. Могат да правят това в отдела с леглата или на работното си място". Цуи Менг, генерален директор и съосновател на стартъпа Goopal, казва, че темпът на ръст на китайските интернет-компании е по-висок от американските, а и конкуренцията в Китай е много по-сложна и оспорвана. Програмистите на практика всеки ден работят след работно време. Работодателят позволява да се спи през деня и след 9 часа вечерта.

В най-тежките периоди технологичните компании позволяват на служителите да живеят в офиса през цялата работна седмица. На табелата е написано "Бог възнаграждава прилежните".

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg