Етносите по света имат изумителни традиции. Наскоро ви разказахме за африканско племе, което "облича" мъртавци. Eдна малцинствена група в Китай пък има традиция да облича дрехи от косите на бабите си.

Това са жените от китайското малцинство Мяо, чийто коси не се губят. Традицията при тях, която датира от дълбока древност, повелява майката да предава при сватбата на своята дъщеря това ценно наследство. Булките задължително получават сплетените кичури на прабабите, понякога дълги по няколко метра.

Роклите от коси съдържат дори кичури на два или три века, предавани от поколение на поколение. При специални поводи те се оплитат около дървени рога, привързани за главата на жената, и оформят забележителните естествени перуки, разказва ploshstadslaveikov.

Традицията се смята за жив начин да се почетат предците. Всеки път когато жена понесе косите на майка си, баба си, прабабите си – това е поглед към тях. Както обобщават етнолози – за някои хора историята е в книгите, но за Мяо тя стои на главите им. 

TNS.bg.