Възможно ли е бивша колония с площ 28,2 квадратни километра да се превърне в Меката на хазарта в Азия, да запази капиталистическото си устройство, присъединена към социалистически Китай, и да построи най-голямото казино в света? Да, ако се нарича Макао! Защото комбинацията от европейска старинна архитектура, тотално поамериканчване и изискан азиатски шик е уникална.

Миниатюрната „португалска“ част от Китай има само 340 метра обща граница с метрополията в устието на Перлената река, която се влива в Южнокитайско море. В нея се изсипват милиони туристи и едва няколко процента от тях хвърлят поглед на отлично запазените колониални паметници.

На всеки кръгъл час кораби и самолети изсипват хиляди еднодневни любопитковци и хазартни натури.

И всички задължително минават през Venetian Macao-Resort-Hotel. Зад сложното име и съкратеното „Венишън“ се крие втората най-голяма сграда в света, пише "Труд".

В сравнение с нея първоизточникът във Вегас е с размерите на кучешка колиба. Макаовският му клонинг в момента е на площ един милион квадратни метра и продължава да се строи. По-големи са само заводите на „Боинг“.