Откритата у нас картина, за която се смята, че е на Джаксън Полък е била за американската актриса Лорън Бекол, съпруга на холивудската звезда Хъмфри Богарт. Това съобщи зам.-градската прокурорка на София Десислава Петрова.

Там пишело, че платното е за нейния рожден ден. Била написана и нейната истинска рождена дата, имало и подпис, посочи още Петрова.

Петрова допълни, че досега има заключение и експертиза, които посочват, че може платното да е оригинално. Полезен би бил анализ на свързвателя на боите, но такъв не бил възможен в момента. За да се установи дали платното е истинско, ще се ползват и инструментите на международното сътрудничество.

Българинът, която я държал, посочил, че не знаел дали е автентична или не. Затова и още не бил започнал процесът по продажбата на платното. Картината не е била обявена за издирване и няма данни да е била в каталог на Полък. 

Лорън Бекол, родена като Бети Джоуън Пърски (16 септември 1924 г. – 12 август 2014 г.) е американска актриса и модел, известна със своя характерен глас. През 1999 г. Американският филмов институт включва Бекол под номер 20 в класацията на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино.

Картината на Полък, намерена в България, е била част от личната колекция на ЧаушескуТова личи от печат на румънски език на гърба й

На 21 май 1945 г. тя сключва брак с Хъмфри Богарт, който е 25 години по-възрастен от нея, и остава женена за него до смъртта му през 1957 г. След това има кратка романтична връзка с Франк Синатра. Написала е две автобиографични книги, които излизат съответно през 1978 и 1994 г. Има син и дъщеря от Богарт и един син от актьора Джейсън Робардс.

Един месец преди да навърши 90, Бекол умира в Ню Йорк от инсулт.