Когато Стив Джобс представи първия iPhone на 9 януари 2007 година, това беше момент, който промени пазара на мобилни телефони завинаги. В едно от най-известните продуктови разкрития в историята Джобс заяви, че това са три продукта в един: широкоекранен iPod със сензорно управление, революционен мобилен телефон и революционно устройство за интернет комуникации.

Но питали ли сте се някога какво означава буквата „i“ в iPhone? Не само iPhone има „i“ в името си – iPad, iMac, iPod също съдържат буквата в имената си, както и други. През последните три десетилетия има почти 30 продукта на Apple (както хардуерни, така и софтуерни), които започват с малка буква „i“.

И така, какво означава това „i“? Историята на Apple

 Всичко започва през 1998 година с iMac

Преди Стив Джобс да се завърне в Apple през 1997 година, компанията е на ръба на фалита. iMac от 1998 година беше устройството, което спаси Apple. Джобс описва iMac като иновативен персонален компютър, който е проектиран така, че да бъде „лесна рампа“ за влизане в интернет.

Когато iMac е в процес на разработка, Джобс първоначално иска да го нарече „MacMan“. Това звучи подобно на популярните по това време термини „Walkman“ и „Pac-Man”. Кен Сегал, сътрудник на Apple от рекламна компания предлага името „iMac“, като „i“ по принцип е съкращение от „интернет“.

Джобс представя официално iMac на 6 май 1998 година. Той казва следното за името iMac:

iMac е резултат от съчетаването на вълнуващия интернет с простотата на Macintosh. Въпреки, че това е пълноценен Macintosh, ние го насочваме към употреба номер едно, за която потребителите ни казват, че искат компютър, а именно да влизат в интернет – просто и бързо.“

Макар да си мислим, че в днешно време интернет не е кой знае какво, през 1998 година, когато не беше толкова разпространен, той беше нещо значимо.

Но буквата „i“ означава и нещо повече от интернет.

По време на тази презентация Джобс заимства от оригиналното предложение на Сегал за името на iMac и разкрива, че „i“ означава също „индивидуален“, „инструктира“, „информира“ и „вдъхновява“.

iPhone

След първия iMac, през 1999 гoдина Apple приема прозвището „i“ за iBook. Това по същество е първият преносим компютър на Apple. След това през 2001 година се появява iPod, който се превръща в един от най-успешните продукти в цялата история на Apple, но какво следва след iPod?

През 2007 година светът се запозна с iPhone.

Според изданието 9to5Mac, имало е и други имена, с които е можело да бъде наречен iPhone. Te включват „Mobi“, „TriPod“, „Telepod“ и дори „iPad“.

За щастие, някой е сметнал, че прозвището „i“ ще пасне идеално на „телефон“, което, ако се придържаме към първоначалното значение на „интернет“ би означавало „интернет телефон“. И в общи линии iPhone винаги е бил точно това – интернет комуникатор.

Дори ако попитате самата Apple, няма конкретен отговор. Но като се има предвид, че най-голямата характеристика на първия iPhone беше възможността за пълноценно използване на интернет на мобилен телефон, от логистична гледна точка това е логично.

И като се има предвид, че iPhone надмина iPod като най-успешния продукт на Apple в историята, е трудно да си представим, че името „iPhone“ ще изчезне скоро.

Източник: kaldata.com