Някои ястия са толкова пикантни, че готвачите трябва да носят маска, докато готвят, за да предпазят очите си. Яденето на люто има ефект върху цялото тяло. Но много хора не са наясно с положителните и отрицателните ефекти, с които ще трябва да се сблъскат. Освен това прочетете какво се случва с тялото ви, когато ядете пикантни храни.

Можете да отслабнете

Яденето на пикантни храни е лесен начин за изгаряне на излишни мазнини. Нищо не може да замени упражненията и здравословното хранене, но капсиноидите в чушките не могат да ви навредят. Те са известни с увеличаване на консумацията на енергия и намаляване на телесните мазнини.

Вашата толерантност към болката ще се увеличи

В това е трудно да се повярва, защото яденето на пикантни храни е болезнено за някои хора. Експертите обаче предполагат, че капсаицинът може да се насочи към определено вещество в мозъка, което е отговорно за болката, като по този начин подвежда мозъка да игнорира болката.

Ще подобри имунната ви система

Докато се наслаждавате на пикантни храни, тялото ви е обогатено с антиоксиданти. Те са особено полезни по време на грипния сезон, защото ви предпазват от микробите, които атакуват тялото.

Има възможност да живеете по-дълго

Проучванията показват, че тези, които ядат пикантни храни 6-7 дни в седмицата, имат 14% по-ниска смъртност. Любителите на пикантната храна са наблюдавани независимо от други рискови фактори, така че пикантните храни няма да помогнат на тези, които имат нездравословен начин на живот.

Консумацията на захар ще бъде намалена

Вече не е тайна, че захарта е вредна за вашето здраве, но намаляването на количеството й не е лесно. Експертите казват, че добавянето на пикантни храни към менюто ви може да помогне в борбата с апетита за захар. 

Вашите вкусови рецептори ще страдат

Езикът ви ще е първият, който ще почувства негативните последици от жаждата за пикантна храна. Не само ще почувствате, че езикът ви гори, но ще бъде наистина изгорен. Следователно няма да можете да различите толкова много вкусове, както преди, но не се притеснявайте, това е само временно. Вкусовите ви рецептори ще се възстановят, освен ако не ядете твърде много пикантна храна за дълго време.

Може да причини алергична реакци

Някои хора казват, че имат подуто лице и сърбеж на следващата сутрин след ядене на пикантни храни. Това може да се случи, защото чушките е вероятно да причинят алергии. За някои хора това е просто естествена реакция на организма към подправките. Може да се наложи да посетите лекар, за да разберете защо това се е случило и как да предотвратите алергична реакция.

Вашите стомашни проблеми ще се влошат

Ако имате чувствителен стомах, яденето на пикантни храни е лоша идея. Първо, това може да причини диария. Капсаицинът има положително въздействие върху организма, но като цяло дразни стомаха. Освен това може да причини временен гастрит или ако вече имате стомашни проблеми, те вероятно ще се влошат.

Може да причини киселини

Чушките включват комбинация от киселини и ако ядете твърде много, стомашните стени започват да изгарят. Това състояние може да се влоши и да стане хронично, така че не трябва да прекалявате с пикантните храни. Ако вече имате киселини, пийте мляко или яжте сладолед.