Пиенето на кафе, противно на това, което се мислеше само преди няколко години, не само не е вредно за тялото, но може да осигури множество ползи за здравето като цяло, въпреки че както винаги има изключения. Въпреки това, че е здравословна напитка, според настоящите доказателства е много лесно да осъзнаете, че сте твърде чувствителни към него. Затова днес ще разгледаме какво може да се случи, когато се откажете от кафето.

Качване на тегло

Обикновено хората, които след като се отказват от кафето, осъзнават зависимостта, която са имали към него. Всъщност кафето има потенциал да потисне апетита и за някои хора спирането на консумацията може да включва търсене на други по-малко здравословни алтернативи, богати на захари или мазнини. Също така започват да търсят и други сладки алтернативи и това може да доведе до неочаквано увеличение на дневния калориен прием.

Спят по-добре

Кафето се откроява със своето съдържание на кофеин и всъщност то често е първият избор за тези, които искат да активират или събудят тялото си всяка сутрин. Въпреки това, в зависимост от чувствителността, определени количества кафе могат да променят качеството и количеството на ежедневния сън.

Главоболие

Друг краткосрочен страничен ефект, който има тенденция да отзвучава прогресивно с течение на времето, е главоболие при отнемане на кофеин. Когато спрете да пиете кафе, нивата на адреналин и допамин в организма намаляват, а това са два невротрансмитера, които действат като естествени стимуланти. 

Общ дискомфорт

Друг известен краткосрочен ефект, освен главоболието, е виене на свят, депресия, тревожност, безсъние, раздразнителност, промени в настроението, мудност и дори грипоподобни симптоми. Отново, това са краткосрочни странични ефекти, дължащи се на отнемане на кофеина. Тези симптоми обикновено ги има няколко дни, максимум до една седмица.  

По-здрава усмивка

Известно е, че твърде много кафе или дори малки количества от него за дълго време могат да причинят оцветяване и увреждане на зъбния емайл поради високото съдържание на киселина в тази напитка. След неговото спиране обаче зъбния емайл започва постепенно да се възтановява и да придобива естествения си бял цвят. Естествено, това няма как да стане без ежедневна хигиена.

Загуба на антиоксиданти

В друг ред на нещата, отказването от кафе не само означава отказ от кофеина, но и от други полезни вещества в самото кафе, като антиоксиданти. Това също може да се отрази като цяло на състоянието на човека в първите няколко седмици.

Релаксация и спокойствие

И накрая, и винаги в зависимост от индивидуалната личност, отказът от кофеина или поне намаляването на консумацията му може да доведе до неочаквана спокойна ситуация. В тези случаи е повече от вероятно дневната доза кафе да е била прекомерно висока, пише актуално.ком