"Афганистанското момиче", което стана известно, след като се появи на корицата на списание National Geographic през 1985 г., получи статут на бежанец от италианския премиер Марио Драги. Това сочи изявление на италианското правителство.

Поразителният портрет на 12-годишния Шарбат Гула, пущунско сираче в бежански лагер на границата между Афганистан и Пакистан, е направен през 1984 г. и публикуван на следващата година. Гула е открита десетилетия по-късно, докато живее в Пакистан, след като години наред никой не знаеше нейното име.

Сега в края на четиридесетте си години, Гула е пристигнала в Рим.

Историята зад най-известната снимка в света

През 1985 г., благодарение на фотографа Стив МакКъри, Шарбат Гула придоби световна известност, до степен да символизира перипетиите и конфликтите, през които преминаваха Афганистан и неговият народ.

„В отговор на исканията на представители на гражданското общество и по-специално на организациите с нестопанска цел, активни в Афганистан, които след събитията от миналия август получиха призива на Шарбат Гула за помощ при напускането на страната им, министър-председателят организира преместването ѝ в Италия в рамките на по-широкия контекст на програмата за евакуация на афганистански граждани и плана на правителството за приемането и интеграцията им“, продължава изявлението.

CNN попита италианското правителство дали семейството на Гула също е получило бежански статут, но все още не е получил отговор.

През 2016 г. Маккъри разказал пред CNN историята зад снимката. „Знаех, че има невероятен вид, проницателен поглед“, каза той. „Но около нас имаше тълпа от хора, прахът се въртеше наоколо и беше преди цифровите камери и никога не знаеше какво ще се случи с филма.“

 „Показах го на редактора на National Geographic, а той скочи на крака и извика: „Това е следващата ни корица“, добави той.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Tg1 Rai (@tg1_rai_official)