Едно от най-неприятните неща по време на почивка е да изгорите на плажа. Да не можете да заспите след това, дрехите да ви пречат и цялата ви почивка да премине в тягостно напрежение от едно просто заспиване на плажа.

Свикнали сме да избираме слънцезащитни кремове спрямо цвета на кожата си и по това колко бързо изгаряме. Най-високият фактор – 50 – е считан за най-големия враг на жаркото слънце и често е използван за деца и за хора с много бяла кожа. Докато повечето от хората отиват на море, за да хванат тен, то други се крият от слънцето под чадърите, пише Tialoto.bg.

В разгара на сезона за набавяне на продукти на морето, ето какво точно означават числата върху слънцезащитните кремове.

Един от факторите за изгаряне е това, че не знаете точно какъв фактор крем да си изберете. 10, 15, 20, 30, 50 за доста хора са просто числа, но те са с голямо значение за вашата кожа и има голяма разлика между тях. Всяко едно представя колко пъти може да се изложите на слънце преди да започнете да горите. Според експерти са нужни само 20 минути за незащитената кожа, за да започне да изгаря. Ако използвате слънцезащитен крем с фактор 15, то теоретично ще можете да стоите около 15 пъти повече.

Освен фактора, на бутилките пише и UV система, която показва каква защита е кремът. UV лъчите от Слънцето се разделят на три вълни – UVA< UVB и UVC. До нас достигат първите две. Обикновено тя е посочена със звезди. Те варират между нула и пет.

Слънцезащитен крем със защита 30-и фактор и четири или пет звезди по UV системата се счита за добър защитник на плажа, но все пак ще ви се наложи да стоите и под чадъра от време на време.