Плуването е сред спортните активности, които ни помага не само да имаме хубава фигура. То помага да презаредим тялото си с енергия. В плувния басейн или в морето може да облекчим и редица здравословни проблеми или да намалим риска от тяхното развитие. Вижте защо е добре да плувате по-често.

Плуването засяга нервните окончания по цялото тяло, релаксира, успокоява. Излагането на тялото на температурата на водата, регулира процесите на терморегулацията, премахва умората, подобрява паметта и вниманието, подобрява кръвообращението. Всичко това има положителен ефект върху централната нервна система. След плуване човек заспива лесно и сънят му е пълноценен. Като цяло водата има благоприятен ефект върху психоемоционалното състояние.

В много случаи плуването е единственият спорт и физическа активност, която може да бъде практикувана от хора, страдащи от ставни заболявания. Във водата ставите не се натоварват, а движенията масажират околоставните тъкани, като по този начин се подобрява лимфният дренаж, намалява се подуването на ставите, отпускат се мускули, склонни към схващане.

С плуване може да се повлияят благоприятно различни нарушения в ходенето и зрението, затруднения в развитието, свързани с инсулти, церебрална парализа и други заболявания. За инвалидите често е много по-лесно да практикуват водни спортове отколкото такива на сушата - поради способността на течността да поддържа плаващото тяло на повърхността. Кратка консултация с физиотерапевт ще е достатъчна да разберете как точно да адаптирате плувната си техника.