Всеки от нас има напрежение в ежедневието си, с което се справя по различни начини. Едни обичат да се разхождат сред природата, други отиват на масаж, трети се затварят у дома и слушат хубава музика. Но какво става, когато стресът ни идва в повече?

Повече изпушени цигари, увеличаване на консумацията на кафе, злоупотребяване с алкохола и вредни храни, мързелуване и повече сън, отколкото е необходимо. Това се случва най-често с човек, който е под силен стрес. Въпреки убеждението, че помагат, тези неща по-скоро пречат на организма да превъзмогне свръхнатоварването пише Tialoto.bg.

Колкото и да пушите или ядете сладко, нито тютюнът, нито шоколадът, например, ще ви помогнат генерално.

Ето какво е по-добре да не правите, когато сте под стрес:

Прекаляване с кафето

Всички сме свикнали да пием поне по две кафета на ден. А има и някои, за които нормалната доза кофеин е по-голяма. Когато някой е нервен, той инстинктивно пие повече кафе, смятайки че ще се успокои и облекчи главоболието си. Но по-голямото количество може само да увеличи напрежението. Според учени, кофеинът може да спомогне за намаляване на стреса. Едно кафе за деня има способността да облекчи болката в главата и да подобри настроението, но повече води до дехидратация и засилва мигрената.

Тютюнопушене

Точно като кофеина, никотинът в цигарите е същински наркотик за някои хора. Той само може да доведе до затруднено дишане, както и да увеличи риска от рак на белите дробове, но не и да ви помогне да преборите стреса.

Прекомерна консумация на алкохол

Често хората пият, за да забравят за проблемите, които имат. Алкохолът повдига настроението, но може да има и обратния ефект – да смаже още повече човека, който е под напрежение. Накрая, освен стреса, който отново се връща на другия ден, човек има и силен махмурлук.

Прекаляване със съня

Доказано е, че човек се нуждае от поне 7-8 часа сън, за да е адекватен на следващия ден. Системното недоспиване може да наруши психиката и да причини здравословни проблеми, но прекомерното спане също е вредно.

В много от случаите хората, които са под напрежение, спят както през нощта, така и през деня, като развалят нормалния ритъм на живот. Това може да причини диабет, сърдечен удар или инфаркт в последствие.

Нездравословно хранене

Когато са налице горепосочените вредни навици, човек прекалява и с похапването на тестени, пържени и сладки храни. А това причинява по-мудно настроение. Захарта и въглехидратите, които попадат в тялото, могат да повишат временно настроението, но не и да помогнат на организма да преработи стреса. Когато сте под напрежение, приемайте повече пресни плодове и зеленчуци, богати на витамин С, В, магнезий, фолиева киселина и желязо. Независимо дали сте под стрес или не, стремете се да не ядете безразборно, а спазвайте определен график всеки ден.