Семена и ядки, богати на витамини и минерали, както и фибри, подобряват храносмилането и предотвратяват развитието на различни заболявания.

Препоръчват се за профилактика на редица заболявания, включително сърдечно-съдови и дори някои видове рак.

Бадеми

Те съдържат калций, магнезий, селен и витамин Е. Мнозина ги смятат за най-ценната ядка поради високото съдържание на фибри, което е полезно за предотвратяване на висок холестерол и развитие на рак.

Орехи

Много хора смятат орехите за най-здравословните ядки, тъй като съдържат елагова киселина, която е полезна за предотвратяване на различни видове рак. Те са полезни за здравето на сърцето и мозъка.

Витамини А и Е, калций, магнезий, фосфор, манган, цинк и фолиева киселина са само част от предимствата им.

Бразилски орехи

Те са богати на протеини, ниацин, фибри, мед и витамин Е и съдържат големи количества селен.

Индийски орехи

Въпреки че не се препоръчват за пациенти с рак, те все още се считат за едни от най-здравословните ядки. Съдържат мед, биотин, магнезий и желязо. Те също така съдържат високи нива на олеинова киселина, както и зехтин.

Семена

Ленено семе

То е много богато на фибри и намаляват риска от инсулт, инфаркт и диабет.

Семена от чиа

Те са изключително богати на омега 3 мазнини, антиоксиданти, калций, фибри и протеини.

Конопени семена

Считат се за отлична превенция срещу рак и сърдечни заболявания. Те са здравословни поради изключителното количество фибри и омега 3 и 6 киселини.

Слънчогледови семки

Те са много ефективни за предотвратяване на рак, сърдечни заболявания. Те са богати на витамин Е и съдържат мед и селен.