Сокоизстискването е техника, използвана за извличане на суров сок от плодове и зеленчуци. Изцеждането на сок е различно от блендирането. Когато се блендират плодове или зеленчуци, за да се направи смути, целият плод се смесва и фибрите от храната остават в напитката. Освен това е различен от закупения от магазина сок, който може да съдържа добавени захари и може да е от концентрат.

Чревната микробиота е важен фактор за човешкото здраве. Зеленчуковите/плодовите сокове осигуряват полифеноли, олигозахариди, фибри и нитрати (сок от цвекло), които могат да предизвикат пребиотичен ефект. Смята се, че диета, базирана на плодови и зеленчукови сокове, увеличава количествата Bacteroidetes, бактерии, свързани със загуба на тегло, и намалява количествата Firmicutes, бактерии, свързани с наддаване на тегло. 

Режимът обикновено продължава 1-10 дни. Има различни методи за спазване, някои от които включват само прясно изцеден сок, докато други позволяват да се яде допълнителна храна по време на гладуването.

Плодовете и зеленчуците са богати източници на няколко биологично активни компонента, които допринасят за общото здраве и намаляват риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания. Те са най-разпространеният източник на фенолни съединения. Полифенолите упражняват различни физиологични ефекти in vitro, включително антиоксидантни, имуномодулиращи и антимикробни действия. 

Увеличаването на консумацията на течности може да помогне на бъбречната функция, а някои хранителни съединения могат да помогнат за отстраняването на неорганични отпадъчни продукти в тялото. Въпреки това няма достатъчно доказателства, които да предполагат, че прочистването със сок или други диети за детоксикация влияят върху способността за премахване на токсините.

Консумирането на балансирана диета и пиенето на много течности е най-добрият начин за поддържане на естествените детоксикиращи функции на тялото.

Съществуват няколко риска, свързани с прочистването със сок, според Националния център за допълващо и интегративно здраве (National Center for Complementary and Integrative Health). 

Прочистващите диети обикновено са нискокалорични. Намаленият прием на калории може да доведе до временна загуба на тегло, но съществува риск от възвръщането на килограми.

Консумирането на недостатъчен брой калории може да накара човек да изпита симптоми, свързани с ниска кръвна захар, тъй като тялото няма достатъчно енергия. Примери за тези симптоми включват припадък, слабост, дехидратация, главоболие и глад.

Тъй като се изключва консумацията на разнообразна храна, приемът на протеини и мазнини е сведен до нула. И двете са от решаващо значение за физическото здраве и мозъчната функция. Елиминирането на групи храни за продължителни периоди може също да доведе до недохранване.

Ако се консумират сокове, които не са пастьоризирани или не са били подложени на друга обработка за премахване на бактериите, съществува риск  от заболявания. Това важи особено за много млади и възрастни хора, както и за тези с отслабена имунна система.

Ако прочистването със сок включва лаксативи или други методи за стимулиране на червата, би довело до загуба на твърде много хранителни вещества чрез изпражненията. Това може да доведе до дехидратация и дисбаланс на електролитите.

Някои храни са с високо съдържание на оксалат, съединение, което може да увеличи риска от бъбречни проблеми при човек, когато се консумира в големи количества. Храните с високо съдържание на оксалат включват спанак и цвекло. Хората с хронично бъбречно заболяване може да са изложени на риск от оксалатна нефропатия. В редки случаи здрави хора също могат да бъдат изложени на риск от това.

Няколко комбинации:

  • Ябълка, краставица, целина, лимон, спанак, зеле и магданоз;
  • Ябълка, лимон, джинджифил и цвекло;
  • Ябълка, ананас, лимон и мента;
  •  Филтрирана вода, кайен, лимон, бадеми, фурми, морска сол и ванилия.
     

 

Източник: puls.bg