Стайните растения може да повишат настроението, да допринесат за спокойствието, да подобрят креативността и производителността, да намалят нивата на стрес, както и да поддържат нива на влажност в помещенията. Те отделят около 97% от водата, която приемат. Изследвания на Аграрния университет в Норвегия сочат, стайните растения намаляват честотата на сухата кожа, настинките, сухата кашлица и възпаленото гърло.


В допълнение, те произвеждат отрицателни йони, подобни на повечето модерни машини за пречистване на въздуха. Благодарение на тях, се премахват вредни частици във въздуха като прах, плесен, бактерии и алергени. За отрицателните йони е доказано, че увеличават психологическото здраве и общото благосъстояние. 


Някои обикновени стайни растения дори премахват токсините от въздуха – до 87% от летливите органични съединения (ЛОС). Те филтрират естествено замърсители като формалдехид, трихлоретилен, ксилен, толуен и бензен.


Въпреки че растенията отделят кислород и изсмукват вредните летливи органични съединения, друго проучване показва, че някои стайни растения действително освобождават ЛОС в околната среда. За целта изследователите избрали растения, които да включат в проучването с цел да се измерят количествата на летливите органични съединения. Според резултатите не само растенията са отговорни за освобождаването на ЛОС, но и микроорганизмите, които живеят в почвата заедно с пластмасовите саксии. Проучването установи също, че стойностите на емисиите на ЛОС са по-високи през деня, отколкото през нощта заради фактори като например наличие на светлина.


Растенията може да бъдат вредни също, защото през нощта те излъчват въглероден диоксид като отговор на фотосинтезата. Така те поглъщат кислород, който е необходим на човека. Въпреки това според някои здравни експерти има много малък риск от сериозно увреждане на хората от стайните растения в спалнята. Те твърдят, че рискът е нисък в пространство с добра вентилация, но не и в по-малките помещения. 


Все пак специалистите успокояват, че има някои видове растения, които произвеждат кислород дори през нощта. Пример е змийското растение. За него се смята, че насърчава съня.
 

Източник:Puls.bg