Американският експерт Чад Дод от Сейнт Питърсбърг, щата Флорида, съветва стопаните да се държат позитивно с домашните си любимци по време на самоизолация и в никакъв случай да не ги заразяват с лошото си настроение, пише в. "Метро".

В противен случай психичното здраве на нашите шаровци и писани може сериозно да пострада от новосъздадените стресови ситуации.

Изданието припомня, че някои домашни животинки са напълно очаровани да изкарат повече време със своите господари. Цитира се случая на куче, което едва не потроши опашката си от размахване, заради възбудата да бъде близо до "своя" човек.

Домашните любимци са способни да улавят сублиминални послания и силно се влияят от стреса и чувството за тревожност на своите стопани, припомня д-р. Дод. Всеки път, когато се променя установеният им режим, това се отразява и на психиката им.

Американският експерт препоръча в никакъв случай да не ги лишаваме от обичайното внимание заради несгодите на социалното дистанциране.

"Домашните животни живеят ден за ден. Когато сме си вкъщи за по-дълго, това е истински празник за тях. Но когато мама и татко работят от всекидневната, много е възможно кучетата и котките да бъдат пренебрегнати.

Тогава започва да страда психичното им здраве", изтъква специалистът. Д-р Дод ни съветва да не затрупваме с храна домашните любимци, в опит да ги разсеем и да спечелим повече време пред компютъра.

Той препоръчва колкото се може по-често да гушкаме любимците си. Това се отразява добре на тях, но и на нас, защото при подобно общуване сваляме кръвното налягане.