С помощта на цвят, светлина, текстура и някои интериорни елементи можете да коригирате малкото пространство на банята. Важно е да изберете висококачествени материали и да вземете предвид всички малки неща, дори кошчето за боклук, закачалките за хартия и кърпи, четка.

Ето няколко основни правила, които да следвате при обзавеждането на малката баня. 

Избор на тоалетна чиния

Когато обзавежадате баня, обърнете специално внимание на висококачествения фаянс. Не е задължително да купите бяла тоалетна чиния. Изберете формата и цвета в зависимост от цялостната цветова схема и стила на мястото. За да спестите място, може да изберете ъглов модел или тип конзола.

Как да скриете тръбите в малка баня

Откритите тръбите често развалят вида на банята. Лесно може да ги скриете с помощта на панели. При необходимост те лесно се разглобяват. Шкаф с подходящ размер може също да реши проблема с отворените щрангове и тръби. Изберете го според необходимия размер или го направете по поръчка.

Разширете визуално пространството

Правилно подбраните цветови комбинации визуално променят пространството, пише Idei.bg. Стените в малката баня визуално се разширяват от светли тонове (перла, сиво-синьо и бледо зелено, както и бяло, жълто и синьо).

Обърнете внимание на довършителните материали. Големия орнамент визуално намалява пространството, докато малкият го увеличава. Идеални за баня малките мозаечни плочки. Лъскавите повърхности на тавана и пода създават усещане за простор.

Светлина

Не трябва да се ограничавате до една крушка. Използвайте прожектори около периметъра на тавана. Организирайте осветяването на долните ъгли, огледала или рафтове. Визуално това ще направи стаята по-просторна.

Материали за декорация

Най-простият и доказан метод за довършване на баня е боядисването. За да осигурите дълготрайно, надеждно и устойчиво на влага покритие, изберете латексови или водно-дисперсионни бои.

Съвременните технологии позволяват използването на керамика, изкуствен и естествен камък, стъкло, метал, пластмаса, дърво, мазилка и дори влагоустойчив тапет в декорацията на банята.

В малка баня стъклените плочки изглеждат привлекателно. С тях визуално може разширите пространството.

Аксесоари

В малка баня всичко е важно, до най-малките детайли. Опитайте се да изберете компактни, подходящи четки, кошчета и държачи за хартия и кърпи. Купете материали за банята с повишена устойчивост на влага и на агресивни почистващи препарати. Те също трябва да имат антикорозионни свойства.

Декорът на малката баня не е труден. Просто следвайте основните принципи за създаване на дизайн за малки помещения: изберете правилното осветление, използвайте светли нюанси в декорацията и не претрупвайте пространството с ненужни предмети.