Котлоните са може би най – употребяваният уред в един дом. И точно по тази причина се цапат ней – лесно. колкото и да сме старателно, няма как да избегнем пръски от мазно, изкипяване на вода, бульон или мляко, а често и загаряне от падането на храна.

И за да бъдат котлоните ни винаги чисти и лъскави, трябва да полагаме грижи за външния им вид.

Ето няколко метода, които ще ви помогнат в поддръжката им.

1. Крем за котлони

Днес на пазара може да намерите изключително разнообразие от специален фин крем с лек абразивен ефект. Важно е обаче да оставите той да подейства, за да може след това лесно да отстраните загорялата храна. Нека крема да престои поне 15-30 минути, след което със специален нож за стъклокерамика махнете твърдите залепнали частици, пише Idei.bg. След това забършете с влажна кърпа.

2. Бял оцет

За ежедневно почистване, белият оцет прави чудеса. Просто го напръскайте, оставете да престои няколко минути, а след това избършете. Повърхността ще остане чиста и супер лъскава!

 

3. Магическа гъба

За малки пръски и петна около котлоните използвайте влажна магическа гъба, за да изтъркате леко кашата. Винаги трябва да бъдете внимателни при използването й върху лъскави повърхности, но ако се използва правилно, ще направи работата много по-лесна.

4. Чистене със сода и оцет

Стъклокерамичните плотове се нуждаят от добро дълбоко почистване от време на време. Само със сода за хляб, оцет и сапун ще постигнете забележителен резултат.

Напръскайте бял оцет върху плота, след това поръсете с малко сода върху мократа повърхност. Сода за хляб ще реагира с оцета, създавайки препарат, който ще помогне да се разкисне мръсотията.

След това намокрете кърпата с топла сапунена вода и я сложете върху содата и оцета. Нека кърпата остане за около 15 минути. Махнете кърпата и забършете с нова чиста кърпа и оцет.

Винаги почиствайте петната и разлятото възможно най-скоро, но никога не добавяйте вода, ако котлонът е горещ.

Винаги подсушавайте дъното на съдовете, преди да ги поставите на горелка.

Пазете съдовете от прегаряне, за да не предизвикате кипене, което се превръща в трудна за почистване бъркотия.