Лятното часово време може да предизвика усещане за умора и дори да навреди на здравето, съобщи АП по повод смяната на времето в САЩ тази неделя.

Загубата на един час сън може да причини проблеми със съня в продължение на седмици, а научни изследвания показват, че броят на инфарктите и инсултите веднага след преминаването към лятно часово време нараства. 

Сред начините за улесняване на адаптацията е повече излагане на слънце. "Случаят е подобен на пътуването в много различни часови зони, а необходимото за привикване на организма време е различно за различните хора", каза д-р Едуардо Санчес от Американската асоциация по сърдечно здраве, цитиран от БТА. 

По-голямата част от САЩ преминава към лятното часово време в неделя, 02:00 ч. Връщането към астрономическото време ще бъде на 3 ноември. Хавай и по-голямата част от Аризона не сменят времето, както и Пуерто Рико, Американска Самоа, Гуам, Американските Вирджински острови.

Преминаването към лятното часово време се осъществява на различни дати в различните държави. 

Част от хората се опитват да привикнат към новото време, лягайки си един час по-рано в продължение на две или три вечери.