Безсънието е често срещано оплакване в наши дни, а лошия сън има ефект върху вашето здраве и ежедневие. Най-честите причини за него са депресия, стрес и тревожност. Съществуват и лекарства, които могат да нарушат съня, като хапчетата за кръвно налягане, болкоуспокояващите и някои други предписани медикаменти.

При проблеми със съня можете да се замислите за сънотворни лекарства, но те не са полезни в дългосрочен план и дори биха могли да влошат ситуацията.

Неподозирано добро средство за сън е чаят от банани. Екзотичните плодове имат високо съдържание на магнезий и калий, а магнезият е полезен при смущения в съня. Ако решите да опитате чая, уверете се, че вашите бананите са 100% органични, тъй като в противен случай те ще бъдат пълни с пестициди и химикали.

За да си приготвите сънотворната напитка, се нуждаете от десет минути. Направете го двадесет минути преди лягане. Трябва ви един органичен банан, малка чаша вода, чаена лъжичка канела. Обелете банана, нарежете го на малки парчета и ги поставете в тенджерка с вряща вода. Добавете канелата. Оставете да ври десет минути. Прецедете напитката и, след като се охлади, я изпийте.

Ето и няколко интересни факта за съня, за които да помислите, преди да се унесете в сладък здравословен сън.

Едва 12% от хората сънуват в черно-бяло. Преди цветната телевизия само 15% от хората са сънували в цвят.

Две трети от живота на котката се прекарват в сън, докато хората прекарват една трета от живота си в сън.

Рекордът за най-дълъг период без сън е 11 дни. Той принадлежи на студента Ранди Гарднър и е поставен през 1964 г. Това обаче не се препоръчва, тъй като човек може дори да умре, опитвайки се да остане буден за толкова дълго време. Гарднър се спасява като по чудо.

Хората са единствените бозайници, които доброволно забавят съня.

Спането по корем може да подпомогне хнаносмилането.

Хората, които печелят повече, получават най-добрия сън, според изследване на списание Слийп консил.

Заспиването през нощта трябва да ви отнеме около 10-15 минути. Ако ви отнеме по-малко от пет минути, шансовете за некачествен сън се увеличават.

В рамките на пет минути след събуждането хората забравят около 50% от сънищата си. След още пет минути се забравят 90%, пише sanovnik.bg.