Кухненската мивка, а и тази в банята, като всяко едно нещо у дома също се нуждаят от грижи и поддръжка. 

Ето затова днес сме ви подготвили няколко полезни идеи и хитрини, с които ще може да върнете блясъка на вашите мивки и ще ги поддържате в добър вид. 

1. Изтъркайте мръсната мивка.

Вероятно си мислите, че сапунът и водата, които минават през мивката са напълно достатъчни, за да я почистят. За съжаление, това не е достатъчно, пише 1001idei.bg. Сапунените отлагания, петната от храна, ръждата, както и варовика от водата се натрупат, ако вие лично не се заемете с тях. Колко често трябва да изтърквате мивката зависи от това колко често се използва. Прочистете мивката в банята след около 30 ползвания. Една добра рецепта за почистване на мивка е препарат за миене на съдове, добавен в купа с топла вода. Потопете гъба в сместа и търкайте внимателно. Ако искате да направите по-сериозно почистване, опитайте с универсален почистващ спрей или неабразивен почистващ препарат.

2. Върнете на мивката порцелановия блясък. 

Ето един трик, който ще върне порцелановия блясък на вашата мивка. Налепете мивката с хартиени салфетки и ги накиснете с белина. Нека салфетките поседят около 30 минути, след което ги изхвърлете и изплакнете мивката с течаща вода. Не използвайте белина, ако порцеланът е цветен. В този случай можете да опитате с мек течен препарат, оцет или сода за хляб.

Полезни съвети и хитрини за почистване на мивката

3. Защитете мивката от надраскване и петна.

Подмяната на кухненската мивка е доста скъпо удоволствие. След като веднъж сте си взели нова мивка, старайте се да я поддържате в добър вид, за да не се налага да купувате нова. Има много хитринки, които можете да използвате, за да я поддържате като нова:

- Сложете перфорирана пластмасова подложка на дъното на мивката. Това ще предпази повърхността на мивката от драскотини и ще защити вашите чинии.
 
- Не позволявайте на плодове, оцет, дресинг за салата или други кисели храни се задържат на повърхността на порцеланова мивка. Дългото въздействие на киселините може да доведе до образуването петна и може да увреди повърхността.

- Не използвайте абразивни прахове за почистване на мивката. Вместо това, използвайте топла вода и препарат за миене на чинии.

4. Цветните петна почистете с лимонов сок. 

Ето един сигурен лек за оцветени мивки: почистете петната с паста, направена от половин чаша боракс и сока на половин лимон. Натопете гъба в сместа, натъркайте и изплакнете с течаща вода. Мивката ви ще стане като нова без значение от какъв материал е тя.

5. Използвайте оцет за премахване на варовика.

Белите петна, които се образуват по кранчетата и металните мивки са много неприятни. Те лесно могат да се премахнат с една "тайна" съставка...: оцет. Накиснете салфетка в оцет и я увийте около мястото с варовикови петна. Изчакайте 10 минути и след това полирайте със суха кърпа. Не използвайте този начин за почистване на мивки от месинг или цветни мивки.

Полезни съвети и хитрини за почистване на мивката

6. Петна от ръжда

За петна от ръжда върху порцеланови емайлирани мивки изсипете сол в сока от половин лимон и с него търкайте върху петното.

За да не се налага да търсите всякакви хитрости за почистване на петна по мивките в дома си, поддържайте хигиената редовно. Не чакайте да се образуват петна, за да ги изчистите. Не оставяйте метални предмети в мивката за дълго, защото бързо ръждясват и оставят петна. Същото се отнася и за цветни тъкани и салфетки. Понякога цветовете са доста упорити и не винаги могат да се премахнат.

Още новини ТУК

TNS.bg