Какаото е вкусна и популярна напитка, която много хора консумират по време на празниците. Освен с приятния си вкус, то е известно и с някои любопитни ползи за здравето. Пиенето на какао може да ни помогне да се възстановим по-бързо от стреса, въпреки че в такива моменти тялото ни може да иска мазни храни. Това сочи проучване, публикувано в сп. Food & Function.
Консумацията на мазни храни може да навреди на здравето на кръвоносните съдове, като затрудни притока на кислород към мозъка по време на стрес и забави възстановяването на организма след това.
Какаото, благодарение на съдържащия се в него флаванол епикатехин, подпомага отпускането на кръвоносните съдове, подобрява тяхната функция и намалява високото кръвно налягане, което често се повишава при стрес.
За целите на проучването изследователите набират 23 мъже и жени. Всеки от тях приема храна с високо съдържание на мазнини, придружена от какаова напитка час и половина преди да се подложи на 8-минутна задача, свързана с умствен стрес.
Съдовата функция е оценена чрез измерване на брахиалното дилатационно разширение, което показва способността на артерията да се разширява при увеличен кръвен поток.
При групата, която е консумирала храни с високо съдържание на епикатехин, разширението на артериите е било по-ниско 30 минути след теста, но значително се е подобрило до 90-ата минута. Това показва по-бързо възстановяване от последиците на стреса.
Допълнителни измервания, като префронталната кортикална оксигенация, кръвния поток на предмишницата, кръвното налягане, сърдечносъдовата активност, диаметъра и кръвния поток на общата каротидна артерия и настроението, не показват разлики между групите с високо и ниско съдържание на епикатехин.
Изследователите подчертават, че въпреки успокояващия ефект на мазните храни, те пречат на организма да се възстанови от стреса. Това е особено важно за хора с напрегнато ежедневие или чести стресови ситуации.
Хората, които са подложени на силно стресиращи работни условия, имат 40% по-висок риск от сърдечносъдови заболявания. Това вероятно се дължи на трайните увреждания на съдовата функция, причинени от продължителен стрес, които с времето стават по-постоянни.
Дългосрочният стрес, при който липсват достатъчно периоди за възстановяване, води до хронично повишени нива на стресови хормони, възпаление и високо кръвно налягане. Тези състояния увеличават риска от сърдечносъдови заболявания като хипертония, инфаркт и инсулт.
По-бавното възстановяване на съдовете след стрес, наблюдавано при консумация на мазни храни, може да се дължи на повишени нива на триглицериди и С-реактивен протеин в кръвта. Тези вещества намаляват производството на азотен оксид, което води до влошаване на съдовата функция.
Какаото, благодарение на съдържащите се в него флаваноли, играе важна роля за подобряване на това възстановяване. Те повишават нивата на азотен оксид, което намалява времето, необходимо за възстановяване от стреса, дори при консумация на мазни храни.
Консумацията на мазни храни може да предизвика директни увреждания на съдовете чрез липопротеини, богати на триглицериди, или да доведе до ендотелна дисфункция чрез повишен оксидативен стрес, пише puls.bg. Въпреки това, какаото не повлиява мозъчния кислород, ограничен от стрес, което може да доведе до затруднена концентрация, памет или настроение.
Комбинирането на мазни храни с източници на флаваноли може да намали негативните ефекти върху кръвоносните съдове. Такива източница са какаото, зеления чай или горските плодове. Например, 5 супени лъжици необработено какао или 2 чаши зелен чай са достатъчни организмът да си набави здравословно количество флаваноли. Макар мазните храни да не се препоръчват, тази стратегия може да помогне в ситуации на стрес, когато все пак прибягваме до тях.
Още от категорията
Пуканките са не само вкусни, но и полезни за здравето