Във Facebook е налице специален раздел, наречен Trending. В него потребителите виждат заглавията на най-важните новини към настоящия момент. Facebook отдавна разясниха, че популярността на новините се измерва с помощта на специално направен за целта алгоритъм, но според TechInsider нещата не стоят точно така.

От сайта са на мнение, че заглавията на новини, подредени в раздела Trending, невинаги се подбират толкова обективно, колкото се опитват да ни накарат да мислим от Facebook, пише digital.bg. На първо място, в раздела отиват най-вече тези новини, съдържащи видеоклипове качени във Facebook, а не в някоя друга видео платформа, като например YouTube.

Това обаче не е всичко. Изглежда Facebook също така настояват източниците на новини да не споменават името Twitter в текста на статиите си. Вместо конкретната социална мрежа, те трябва да пишат, че нещо например се е случило „в социалните мрежи”, без да дават името на мрежи, конкурентни на Facebook.

И най-накрая, оказва се, че, за да бъдат причислени към графата Trending, новините трябва да са присъствали в сайтовете на поне три традиционни медийни компании, които Facebook счита за доверени източници. От TechInsider твърдят, че дадена новина, дори да е много популярна, може да не бъде включена към Trending, ако за нея не са писали въпросните традиционни медийни компании.

Тези три точки (макар и непотвърдени от Facebook) са изключително важни за всеки човек, който използва социалната мрежа, за да се информира за това какво се случва по света.

Още новини четете ТУК

TNS.bg