Да отглеждаш у дома големи и атрактивни растения като монстера, зи зи плант или различни видове фикуси, определено допринася за по-свежия вид на дома. Както всяко друго растение обаче, и те имат нужди от специфични грижи.

Поливането и торенето са ясни, но може би най-пренебрегваната задача е почистването на листата им от натрупана мръсотия и прах. А тя е важна не само заради външния им вид, но и за функционирането им и фотосинтезата.

Ето и как точно да го направим. Започваме с отстраняване на сухи и пожълтели листа, като за целта използваме стерилна ножица. След това забърсваме със суха микрофибърна кърпа листата, за да премахнем по-голямата част от натрупаната прах.

Същинското почистване правим след това. В леген сипваме хладка вода, в която навлажняваме микрофибърна кърпа. С нея забърсваме листата както от горната, така и от долната страна. Оставяме растението да изсъхне далеч от слънчева светлина.

Някои хора стигат и крачка по-натам, като придават допълнителен блясък на вече изчистените листа. Най-екологичният начин е да натъркаме внимателно горната част на листата с вътрешната страна на кора на банан, след което да минем със суха кърпа. Растението не само ще е по-блестящо, но и калият, манганът и цинкът от банана ще подхранят листата.

Съществуват и специализирани спрейове за блясък на листата, но ние бихме предпочели натурални средства като банановата кора. Категорично не е препоръчително да мажем листата на стайните растения със зехтин или друго олио, защото те запушват порите им, препоръчват Woman and Home.

 

 

Източник: lifestyle.bg