Здравата и лъскава коса е знак за добро здраве и младост. Косата може значително да промени външния вид и да създаде заслужено самочувствие. Някои изследователи твърдят, че тя е от решаващо значение за начина, по който възприемат човека околните. В наши дни обаче едно нещо притеснява хората от всички възрасти, когато става въпрос за косата им - побеляването. 

С напредването на възрастта е естествено да се промени цветът на косата. Но бялата коса вече може да ни изненада вече почти по всяко едно време в живота. В наши дни дори тийнейджъри и хора на 20 години забелязват кичури бяла коса. Това е известно като преждевременно побеляване на косата и става все по-голям проблем за младото поколение днес. Ето какви могат да са основните причини за побеляването на косата, освен старостта.

Наследственост и генетика: В някои случаи посивяването на косата може да е заради гени. В такива случаи става трудно да се направи нещо по въпроса.

Замърсяване: Живеейки в градовете, ние ежедневно се сблъскваме със замърсяване. Това замърсяване на околната среда прави космените ни фоликули слаби.

Стрес: Косата на човек може да посивее прекалено бързо заради хипертония, стрес и тревожност.

Пушене: Изследванията показват значителна връзка между побелялата коса и пушенето за всички възрастови групи.

Дефицити в менюто: Липсата на достатъчно витамини като витамин В, витамин С и витамин Е, както и желязо и цинк, могат да направят косата ви сива, както и да предизвикат косопад. Ниските нива на мед също водят до сива коса.

Медицински състояния: Автоимунните заболявания също са причина за ранно побеляване на косата. Алопеция ареата  е автоимунно заболяване на кожата. Заради него окапва косата на скалпа, лицето и други части на тялото, също е свързано с белите коси. 

Химически продукти за коса: Обикновените бои и продуктите за грижа за косата, даже и елементарните шампоани биха могли да причинят ненавременно побеляване на косата.

С правилната диагноза и последващо лечение побеляването може да бъде стопирано и може да се предизвика възвръщане на оригиналния цвят на косата. Подходящата хранителна диета и правилната грижа за косата също могат да наклонят везните към по-добро. В някои случаи обаче процесът е необратим. Ето няколко невероятни съвета, които могат да се борят с преждевременното посивяване на косата.

Не използвайте груби шампоани: Известно е, че агресивните химикали в шампоаните и балсами оказват въздействие върху здравето на космените фоликули, причиняват окапване и посивяване на косата. Шампоаните съдържат няколко химикали като водороден пероксид, които могат да допринесат за преждевременно побеляване на косата.

Мийте косата с чиста вода: Замърсената вода може да отслаби корените и да навреди на косата ни. Водата хидратира тялото ни, регулира кръвоносната ни система и смазва космените ни фоликули.

Спрете цигарите: Хората, които пушат са 2,5 пъти по-податливи на побеляване преди 30-годишна възраст, в сравнение с непушачите.