Стайните растения са истинска радост за окото и душата - когато цъфтят, развиват се и ни радват, без да изискват много грижи. Но често се случва и да забележим, че нещо с тях не е наред и трябват спешни мерки, за да ги спасим.

Няма нужда да се самообвиняваме, че едно цвете не можем да гледаме - случва се на всеки, дори и на тези, които залагат на не толкова капризните откъм поддръжка. Важно е да знаем кои са първите сигнали, че нещо с растението не е наред, както и какво да предприемем.

Признаци на живот

Дали едно цвете е умряло или не, може да бъде много относително. Едни се стряскат при вида на едно-единствено пожълтяло листо, а други винаги намират за какво да се хванат, за да извършат спасителна акция.

Всяка нова зеленина по растението ни окуражава, че има бъдеще и за него. Но дори и външната му част да изглежда неспасяема, ако корените са наред, пак си струва да се опитаме да го съживим. 

Пресушаване

Когато няма достатъчно вода, растението просто започва да вехне - листата и цветовете оклюмват надолу и се затварят. Често листата и покафеняват, и окапват, а почвата се напуква. 

Разбира се, решението тук е вода, но е важно да знаем как точно да поливаме, за да възстановим цветето. Най-лесният и ефективен начин е да накиснем саксията в съд с вода за няколко часа. Така то ще си поеме толкова, колкото му е необходимо, а ние веднага ще видим ефекта.

След това също е важно да поливаме растението на необходимото време и да го правим с едно и също количество вода, като й даваме възможност да попие в почвата, за да не стигнем до другата неприятна и също толкова пагубна крайност.

Преполиване

То се оказва по-честа причина за гибелта на много растения дори и от недостатъчното поливане. Много лесно можем да разберем дали не сме прекалили с водата, защото тогава се появяват пожълтели и покафенели изсъхнали листа. Още по-лошото е, че корените могат да загният от преполиване и тогава положението да стане неспасяемо.

За да не стигнем до изхвърляне на цветето, което виждаме, че май сме преполяли, е добре да го извадим от саксията и да сменим част от пръстта, за да избегнем загниването.

Друг вариант е да преместим саксията на слънчево място и да не поливаме, докато почвата видимо не изсъхне. Добре е междувременно и да с поинтересуваме от оптималния интервал за поливане на въпросното растение.

Влажност

Не само директното поливане на растението е важно, но и влажността на въздуха в помещението, в което е. Тези, които обичат по-висока влажност, трябва често да пръскаме върху листата. Можем да ги поставим едно до друго, за да ни е по-лесно да ги обгрижваме.

Е, и с пръскането не бива да прекаляваме, защото в противен случай ще забележим плесен, гъбички и жълти листа. Най-просто казано, растенията с дебели листа виреят по-добре на по-сух въздух, какъвто е в повечето апартаменти. А тези с по-крехки и нежни се нуждаят от повече влажност, за да бъдат свежи.

Почистване

Когато растението страда по една или друга причина е важно да го освободим от пожълтелите и болни листа. Най-често те падат лесно, но ако не е така, по-добре да използваме ножици, за да не нараним стеблото. Така освобождаваме място, на което да излязат нови, здрави листа.

Корените на растението също може да се нуждаят от леко подрязване, ако видим, че краищата им са започнали да потъмняват и изсъхват. Това е най-добре да направим при пресаждане. Важно е да знаем и че при поставяне в нова саксия на цветето му трябва адаптационен период, който може да продължи и до няколко седмици, предава Reader's Digest.

Светлина

Тя, както и водата, е от съществено значение за съществуването на всяко растение. Някои я предпочитат в изобилиe - други не съвсем. Важно е да сме наясно с предпочитанията на всяко цвете, защото неправилното място, което смe му избрали у дома, може да стане причина за неговото увяхване. 

Подхранване

Една важна стъпка в опитите за спасяването на което и да било растение е да му дадем ударна доза хранителни вещества. Tова може да стане най-лесно с използването на специална тор или компост. Почвата с времето изчерпва своите подхранващи свойства и е добре редовно да я подсилваме, за да не страдат любимите ни цветя.