Кучетата и котките са любимите ни домашни питомци, които са наши верни другари във всяка ситуация, но имат един недостатък - повечето от тях отделят много косми, които остават по дрехите дори и след излизане от пералнята.

И без значение колко често пускате прахосмукачка, за да оберете козината от земята, тя винаги ще си проправи път до вашите дрехи, където ще полепне трайно. Навярно понякога ви се струва абсолютно невъзможно да се отървете от всички косми на животните и след пране. За щастие има прост трик, който да предотврати подобни неприятни моменти. Ето как да спасите прането си от космите на домашните любимци!

Трикът за предотвратяване на космите от домашни любимци по измитите дрехи е много прост. Всичко, от което се нуждаете, е влажна кърпа за почистване. Поставете една или две кърпички в барабана и след това хвърлете в прането си. Оставете пералнята да работи нормално и ще видите, че чистото ви пране излиза без косъмчета.

Мокрите кърпички улавят не само животински косми по време на измиване, но и пух и друг прах. Уверете се, че използвате здрави влажни кърпи, в противен случай те може да не издържат на пералнята и ще имате още повече бъркотия по чистото си пране. Най-добре е да използвате антибактериални кърпички без аромат. Също така, не използвайте кърпичките повече от веднъж.

За да сте сигурни, че по дрехите ви не се залепват косми от домашни любимци по време на пране, можете също да излеете малко бял оцет в дозатора за омекотител. Това намалява статичния ефект на космите от животни, което ги прави по-лесни за сваляне от дрехите ви. Оцетът дори би помогнал при типичните миризми на кучета, така че за собствениците на кучета това определено е печеливша ситуация.

За да намалите отделените косми от кучетата и котките, сресвайте животните си с подходяща ръкавица или четка всеки ден. По този начин ще уловите космите, преди да са попаднали по вас самите.

Ако пък се притеснявате от залепването на космите на домашните любимци по дрехите и това ви спира да си вземете животинче, можете да изберете кучета без козина или така наречените голи котки. Към първата категория спадат мексиканско голо куче, китайско качулато куче, а към втората - донски сфинкс, петерболд и канадски сфинкс.