Стресът може да повлияе на храненето и да предизвика така нареченото емоционално хранене. То води до преяждане с излишни калории, а както знаем, те от своя страна водят до наднормено тегло с всичките му странични ефекти.

Ако често се поддавате на този порив да хапвате обилна, калорична и задоволяваща храна, това може сериозно да повлияе на теглото ви. Решението не е в това просто да спрете да ядете, а в това да овладеете стреса.

Когато се стремите към баланс в живота и храненето, това прави управлението на стреса по-лесно. Не си забранявайте любимите храни завинаги. Не се самобичувайте, когато се изкушите. Просто приемете, че тези любими калорични и сладки храни ще са нещо, което ще си позволявате от време на време.

Хобита, разходки, спорт, любими занимания, общуване с приятели са само част от начините, по които да се борите със стреса. Няма как да го премахнете от живота си, защото е навсякъде в ежедневието ви. Вместо това се опитайте да го управлявате.

Бавното хранене и съзнателното поглъщане на всяка хапка с внимание помага да се храните здравословно, пълноценно и осъзнато. Това ще ви предпази от преяждане, защото тялото ви ще има достатъчно време да усети сигналите, че сте сити.