Всеки има периоди от живота, в които не е в най-добрата си форма, губи мотивация, понякога дори и желание за живот. И когато изпаднем в подобна дупка, е трудно да си признаем, че сме в депресия. А осъзнаването, че имаме нужда от помощ, е първата, но най-важна крачка към положителната промяна. И да, можем да си помогнем и сами, и то с няколко лесни промени в начина си на живот.

Когато се чувстваме депресирани, вероятно не ни е до тренировки. Но именно тогава трябва да тренираме, за да прогоним бързо мрачното настроение. Според ново изследване на учени от School of Psychology at the University в Куинсленд, Австралия, някои видове физическа активност са също толкова ефективни срещу депресията, колкото и медикаментозната терапия.

Това са ходенето, джогинга, йогата, тай-чи, всички аеробни и силови упражнения. Ползите от тренировките от цялостни за тялото и ума, а и предишни изследвания също потвърждават, че хората, които спортуват, могат да се похвалят с по-добро психично здраве.

Снимка 491335

Учените поясняват, че да имаш депресия невинаги значи, че ще се оправиш с малко тичане в парка, както и невинаги значи, че се нуждаеш от силни антидепресанти. Но препоръката е, ако вече е започнато лечение с медикаменти или психотерапия, тези подходи да се комбинират със спорт за още по-добър и бърз ефект.

Освен това изследването показва, че колкото повече упражнения правим и с колкото по-голяма интензивност са те, толкова по-големи са ползите за психичното здраве. Но това в никакъв случай не значи, че трябва да се превръщаме в атлети, за да се справим с негативните мисли. По-важна е не продължителността, а интензивността на физическата активност, но дори обикновеното ходене също може да доведе до положителна промяна.

Снимка 637978

Тук отново учените поставят на преден план проблема с мотивацията, който е още по-осезаем, ако страдаме от депресия. И те знаят, че в подобно състояние ще ни е трудно сами да се нахъсаме. Затова е добре да потърсим помощ - да участваме в групови тренировки, да си наемем треньор или просто да помолим половинката или приятел да ни прави компания за разходките.

Разбира се, важно е и да ни е забавно и приятно, докато тренираме. Затова трябва да създадем подходящи условия и атмосфера - например да слушаме любимата си музика, докато вдигаме гири или тичане. критиките трябва да се изместят от насърчения, да бъдем по-мили към себе си и да не забравяме, че с постоянство успехът ни е гарантиран.

Друг лесен и ефективен начин за борба с депресията пък се оказва ароматерапията. Но не в онзи смисъл с етеричните масла, а с познати аромати, които водят до връщането на приятни спомени, с които да гоним лошите мисли, които са ни налегнали. Това доказват учени от University of Pittsburgh.

Снимка 653645

По време на експеримента на участниците с доказана депресия се дава да помиришат 12 миризми като кафе, екстракт от ванилия, лавандулов сапун, кокосово масло, червено вино, кетчуп и други познати от ежедневието и домакинството. Правят го със затворени очи, след което са помолени да опишат картината, която изниква в съзнанието им, обяснява Daily Mail.

И за пореден път се доказва, че спомени, предизвикани от миризми, са много по-ярки и емоционални от тези, които се предизвикат от думи, картини или звуци например. За разлика от други сетива, миризмите имат директен достъп до емоционалната част на мозъка, което според експерти може да обясни защо миризмите имат толкова дълбоко въздействие.

Именно по тази причина се смята, че с правилните аромати за всеки човек лесно можем да "обучим" мозъка му да работи на положителна вълна и по този начин да останем по-малко време за депресия и негативни мисли.

 

Източник: Lifestyle.bg